Vlada odustala od hrvatske IT industrije?

Autor: Bernard Ivezić , 13. srpanj 2018. u 07:45
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

IT nije definiran kao jedna od glavnih strateških industrija, a čini se da to neće ni postati.

Vlada je hrvatskoj softverskoj industriji, najbržerastućem domaćem izvozniku, nakon tri godine natezanja odlučila definitivno zalupiti vrata pred nosom. U četvrtak smo u HUP-u doznali da od pretvaranja IT-a iz horizontalne u vertikalnu industriju u Strategiji pametne specijalizacije RH, za koji je postojala prilika da se provede u ovoj godini, neće biti ništa.

Boris Drilo, predsjednik HUP-ICT udruge izjavio je za Poslovni dnevnik da su od Vlade dobili povratnu informaciju da od toga da ova industrija postane vertikalna, neće biti ništa. “Feedback koji smo dobili je bio da se to neće dogoditi”, kaže Drilo.

Oko toga koje će industrije biti ključne za budući razvoj Hrvatske, a prije svega koje bi imale potpuno otvorena vrata do izdašnih EU fondova, vodio se veliki lobistički rat. Na kraju su to postale niskoprofitabilne i radnointenzivne industrije poput “agrofooda”, a ispala je softverska, i općenito IT industrija. Njoj je dan status horizontalne industrije, odnosno one koja ne može samostalno tražiti EU sredstva već to mora raditi preko nekih od “postojećih igrača”.

Ideji da se softverska industrija pretvori u vertikalnu navodno je bila sklona bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić, ali je umjesto te promjene i ona ubrzala izdašan R&D natječaj IRI, koji je financirala EU s 200 milijuna bespovratnih EURA.

Predsjednik HUP-ICT-a Boris Drilo kaže da se upravo kroz takav format trebalo omogućiti ovim hrvatskim visoko-tehnološkim tvrtkama da dođu do kapitala da same razvoju svoje proizvode, dublje uđu u određena područja ICT-a te da tako dobiju razvojnu i prodajnu priliku za svjetsko tržište.

“Mi i dalje želimo da ICT tvrtke dobiju sredstva da mogu same raditi R&D projekte, da im se prizna status iz Industrijske strategije, da se u Hrvatskoj krene razvoj blockchaina, dronova i autonomnih vozila”, kaže. Pojašnjava da se manjak kapitala, djelom izazvan i prevelikim porezom na dobit, utječe na to da je ova domaća industrija još više usmjerena na usluge, a ne na proizvode. “Time trpe njeni prihodi i profitabilnost”, zaključuje.

Komentari (11)
Pogledajte sve

čitam ovo i ne mogu vjerovati. Vi niste normalni


stvar sa IT da političari tu, kao u najvećem dijelu drugih djelatnosti, ne mogu umoćiti svoje debele masne prste u taj sektor niti nametnuti regulatorni okvir kojime bi kao za veće dobro stiskali reket iteovcima pa ih stoga niti ne doživljavaju

oni su doslovce NEovisni o nikomu i nićemu, jednostavno nema naćina da im ićime mogu stisnuti jaja jer je IT je specifićna djelatnost u kojoj se dodana vrijednost ostvaruje isključivo na znanju uz vrlo niska materijalna ulaganja, dakle niti su vezani nekretninom, niti lokacijom, niti strojevima, niti komunalno-infrastrukturalnim uvijetima, niti monetarnom politikom, niti carinama nti inspekcijama niti ićim čime bi ih država regulirala tj. reketarila što oni vrlo dobro znaju i primjenjuju, pa stoga nije niti objektivno očekivati, da se u datim okolnostima, IT definira kao jedna od glavnih strateških industrija

To je sustina.
Neucjenjivi su, ne mozes im ni dati ni oduzeti koncesiju, ne mozes naplatiti reket, ne mozes nista.
I zato ih ne fermaju.

vlada nije odustala od IT jer ga nikad nije ni imala u planu

Nigerija ima 50x više stanovnika od Hrvatske!! Stoga imaju dovoljno “materijala” za razvoj svih djelatnosti. Mi imamo to što imamo i trebamo izvući maksimum iz toga! Naravno umišljenim veličinama je radije sjediti za stolom 8 sati dnevno, nego zasukati rukave i ići u polje! Stoga i jesmo tu gdje jesmo….Pričaj tu priču “afrikancima” Norvežanima čiju proizvodnju npr. mlijeka i mliječnih proizvoda nećemo nikad stići ili Austrijancima čiji urod u planinama i brdima….dobrano prelazi naš nizinski Bogom dani!!

New Report

Close