Cijene hrane i higijenskih potrepština više nisu pod povećalom Vlade

Autor: Jadranka Dozan , 30. srpanj 2020. u 14:25
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Pod mjerama pojačane kontrole više nije 15-ak osnovnih prehrambenih proizvoda te higijsko-kozmetički proizvodi za svakodnevnu upotrebu (deterdženti, sapun, dječje pelene), a i dalje će se primjenjivati za lijekove, dezinfekcijska sredstva i zaštitne maske i opremu

Na pojavu epidemije koronavirusa Vlada je, među ostalim, još u ožujku donijela Odluku o o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode. A nakon što je uz tada utvrđenu listu od 28 proizvoda u travnju dopunila Odluku ograničavajući cijene maski za lice, na današnjoj sjednici s liste proizvoda čije su cijene pod radarom niz proizvoda je maknut.

Pod mjerama pojačane kontrole, naime, više nije 15-ak osnovnih prehrambenih proizvoda te higijsko-kozmetički proizvodi za svakodnevnu upotrebu (deterdženti, sapun, dječje pelene).

U obrazloženju izmjene odluke u Vladi ističu kako je danas opskrba stanovništva kroz maloprodajne lance redovita i nema nestašica proizvoda na tržištu. Podsjetili su i da je svrha odluke iz ožujka (i travanjske dopune) bila zaštita potrošača i “sprječavanje negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda, a time i mogućnost monopolističkog određivanja cijena proizvoda u okolnostima nastanka epidemije Covid-19”.

Labavljenje odluke i vraćanje u puno funkcioniranje tržišta tražila su i gospodarskih udruženja, prvenstveno udruženja trgovine i prehrambene industrije.

Budući da ugroza ipak nije prestala, opravdanim je ocijenjeno da se odlauka o posebnim mjerama kontrole nastavi primjenjivati na 10 kategorija proizvoda, od lijekova, medicinskih proizvoda i zaštitnih maski do zaštitne odjeće i opreme te dezinfekcijskih sredstava.

Komentirajte prvi

New Report

Close