Vlada nasamarila sindikate? Dodatak za minuli rad ukida se na sve plaće

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2012. u 14:42
PXL

Osnovne plaće gotovo 250 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama će padati.

Osnovne plaće gotovo 250 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama će padati, jer Vlada planiranim zakonskim izmjenama ukida dodatak za minuli rad od 0,5 posto po godini staža, piše Novi list.

 Novi zakon o plaćama državnih službenika već je izrađen i upravo se tim dokumentom predviđa ukidanje instituta minulog rada.

Nakon državnih službenika, bez dodatka na minuli rad ostat će i zaposleni u javnim službama, a za njima vjerojatno i radnici u gospodarstvu, odnosno u sustavima u kojima se taj institut još uvijek primjenjuje, piše list.

U tekstu se navodi kako je uglavnom riječ o poduzećima koja su postojala još u vrijeme socijalizma i koja su nakon društvenih i gospodarskih promjena kolektivnim pregovaranjem sačuvala dodatak na minuli rad. Teško je vjerovati da će ga privatni poslodavci zadržati, ako se minuli rad ukine svima kojima je država poslodavac. Ukidanje minulog rada najviše će osjetiti radnici pred mirovinom, odnosno svi oni s puno godina radnog staža iza sebe, napominje list.

Komentirajte prvi

New Report

Close