Vlada: Minimalna plaća za iduću godinu 3.017 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. prosinac 2013. u 17:13
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je uredbom odredila visinu minimalne plaće za iduću godinu u bruto iznosu od 3.017,61 kuna.

Vlada je danas uredbom odredila visinu minimalne plaće za iduću godinu u bruto iznosu od 3.017,61 kuna, što je za tridesetak kuna više od sadašnjeg iznosa minimalne plaće.

Iznos minimalne plaće određen je imajući u vidu poovećanje udjela minimalne plaće u prosječnoj plaći, uvažena je čijenica da se gospodarstvo još uvijek nalazi u recesiji, kao i da je pala kupovna moć građana, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Minimalna plaća stoga je povećana za 32,83 kune, rekao je Mrsić dodavši da se socijalni partneri nisu suglasili s njenim iznosom.

Vlada je donijela i odluku o ograničenju novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama u idućoj godini.

Ministar uprave Arsen Bauk objašnjava da se ograničenje ne odnosi na zapošljavanja na upražnjena radna mjesta zbog prestanka ugovora o radu, popunjavanje radnih mjesta radi zamjene, te zapošljavanja na radna mjesta koja će se sistematizirati nakon proširenja djelokruga javnih službi.

Ograničenje se također ne odnosi na javne službe koje će početi s radom nakon stupanja na snagu odluke, na zapošljavanja koja su već započeta i zapošljavanja osoba u javnim ustanovama koje sudjeluju u upravljanju, provedbi i reviziji Europskih strukturnih i kohezijskih fondova EU, te osoba koje su obvezne poduzimati aktivnosti potrebne za završetak provedbe programa IPA.

Komentirajte prvi

New Report

Close