Vlada konačno predstavlja sve detalje velike porezne reforme najavljene za iduću godinu

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2023. u 10:02
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ključna promjena je ukidanje prireza i veća autonomija lokalnih jedinica u određivanju poreznih opterećenja, a predlaže se i smanjenje mirovinskih doprinosa za određeni broj građana do određenih primanja.

Vlada će konačno danas u 11 sati predstaviti javnosti sve detalje porezne reforme najavljene za početak iduće godine. Ključna promjena je ukidanje prireza i veća autonomija lokalnih jedinica u određivanju poreznih opterećenja.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Gospiću da će građani zahvaljujući poreznoj reformi imati veće plaće te je ponovno odbacio teze da netko nekome nešto uzima.

Plenković je istaknuo kako prijedlog porezne reforme ide za tim da ljudi imaju veće plaće.

Odbacio je stoga teze da središnja država nešto nekome nešto uzima, naglasivši postignuće funkcionalne decentralizacije.

Vezano uz oporbene kritike, smatra da ne treba reagirati na prvu, “posebno na netočne spinove koji imaju za cilj samo politikantstvo”.

Ministar financija Marko Primorac iznio je procjenu po kojoj će najavljena porezna reforma državni proračun na godišnjoj razini stajati oko 400 milijuna eura. “Ono što je poznato, a odnosi se na povećanje iznosa osnovnog osobnog odbitka i odbitka za uzdržavane članove i rashode u mirovinskom sustavu s obzirom na najavljene izdatke, to će biti rashod na godišnjoj razini od oko 400 milijuna eura”, izjavio je Primorac.

Komentirajte prvi

New Report

Close