Vlada i DORH odlučuju o sudbini Mirne

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 09. veljača 2015. u 14:03
Ministar financija Boris Lalovac/Patrik Macek/PIXSELL

Podravka predala plan spašavanja tvrtke od stečaja. Naime, odbijen im je prijedlog za predstečajnu nagodbu…

Uprava Podravke predala je u petak Ministarstvu financija pismo namjere u kojem iznosi plan za spašavanje Mirne od stečaja.

Naime, odbijen im je prijedlog za predstečajnu nagodbu, pa je Trgovački sud u Rijeci otvorio tzv. prethodni stečajni postupak u kojem se do kraja ožujka može naći rješenje. "Razgovaramo s Podravkom, a ovaj tjedan obavit ćemo konzultacije u Vladi i s DORH-om i donijeti najbolje zakonski moguće rješenje za tvrtku i radnike", poručuje ministar financija Boris Lalovac. Podavka je krajem prošle godine na temelju založnog prava preuzela Mirnu. Mirna je u blokadi godinama, radnicima se je naime isplaćivala plaća kroz sestrinsku tvrtku Mirnu Ribolov, no takva metoda je dovela do nagomilavanja duga u 15 godina prema državi. Ukupan je dug 56,7 milijuna kuna, veći dio je onaj prema državi, ali se isto tako veći dio duga odnosi na kamate.

"Radnici su na tu nepravilnost stalno skretali pažnju državi, ali se ništa nije poduzimalo", kaže Evelin Marić, predstavnik radnika u NO Mirne. Mirna zapošljava oko 200 radnika, ima proizvodnju i tržište i logično je da bi bilo šteta da završi u stečaju. Dodatni dug od 5,6 milijuna kuna Mirna ima i zbog neplaćanja poreza i doprinosa na plaće u 2014. godini, kada je Mirnu vodilo društvo Geneza. "Nadzor Porezne uprave je bio u svibnju, ali nam rješenje nije poznato", kaže. Marić koji s preostalim radnicima strepi za budućnost tvrtke i radna mjesta. Trenutačno rade u jednoj smjeni. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ma ne kupuju oni nego protuzakonito preuzimaju firme.
I tih sto tisuća eura kapitala su isisali iz Mirne dok su tamo ‘krizno menađerirali’

tko je pravi vlasnik geneze s dva zaposlena i sto tisuća eura kapitala???? zar takvi kupuju tvornice???

New Report

Close