Vlada hitno povećava kvote strancima za rad u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2018. u 09:42
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Vlada je u prosincu procijenila da će sezonu moći zakrpati s 3715 uvezenih pomoćnih radnika, no na početku lipnja taj se broj penje na 6715 pomoćnih radnika! Hrvatska želi uvesti kuhare, masere, animatore…

Umjesto 31 tisuća, ove će godine u Hrvatskoj moći raditi 35.500 stranaca! Ministarstvo rada krenulo je u hitnu izmjenu Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca kojom će se znatno povećati kvote za turizam. Turizam je ove godine trebao dobiti 4660 novih godišnjih dozvola za strance, ali po novom prijedlogu goste će ovo ljeto posluživati tri tisuće stranaca više – njih 7660, od čega će najviše stranaca dobiti priliku da rade kao pomoćni radnici u turizmu, piše Večernji list.

Vlada je u prosincu procijenila da će sezonu moći zakrpati s 3715 uvezenih pomoćnih radnika, no na početku lipnja taj se broj penje na 6715 pomoćnih radnika! Hrvatska želi uvesti kuhare, masere, animatore… Godišnja kvota za turizam diže na 8660 stranih radnika. U obrazloženju prijedloga odluke ministar rada Marko Pavić navodi da je dosad za poslove pomoćnih radnika u turizmu preostalo samo 1359 dozvola, ali je “zaprimljeno te je u postupku odobravanja još 1538 zahtjeva” pa će im se hitno dodijeliti nove.

Na tome se neće stati, nego će MUP, koji je nadležan za raspodjelu i dodjelu kvota, dobiti otvorene ruke da preraspodjeljuje neiskorištene dozvole iz drugih djelatnosti. Bez navođenja preciznijih brojki o neiskorištenim kvotama, ministar Pavić ističe da je najveći broj neiskorištenih dozvola u djelatnostima graditeljstva (koje ima oko 10.000 dozvola), brodogradnje (1408), prehrambene industrije (770), prerađivačke industrije (580) i metalne industrije (1600). Sindikati i poslodavačke udruge dobile su jedan dan da se izjasne o prijedlogu, što poslodavci pozdravljaju, a sindikati prigovaraju kako je povećanje kvota ni pola godine nakon što je odluka donesena pokazatelj da Vlada ne zna što se zbiva na tržištu rada. Sporno im je i što dozvole odobrava MUP te što mu se daje mogućnost preraospodjele bez čvrstih kriterija.

Komentari (2)
Pogledajte sve

bosanci, albanci i makedonci su poželji, jer ionako poslužujemo najviše ćevapa kao nacionalno jelo

Citaj ovako:
Dobrodosli Bosanci, Makedonci,Srbi i Albanci…dodjite rintati po cijele dane za 4000 kn mjesecno.
Kao fali nasih ljudi. Ne fali vec je ljudima dosta robovanja za kikiriki. Najvisemi zao Slavonaca koji marljivo rade u Dalmaciji za male novce kako bi opstali.
A vecini ugostitelja i hotelijera bi preporucio place 8-12.000 kn i strucne ljude jer ce se ovakva usluga razbiti o glavu njima za koju godinu.

New Report

Close