Vlada: Dosad ugovorene potpore o zapošljavanju i samozapošljavanju bit će isplaćene

Autor: Bernard Ivezić , 20. ožujak 2020. u 11:00
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

HZZ neće potpisivati nove ugovore, ali će postojeće ispoštovati i na taj način zaštiti 12.000 ljudi dosad zaposlenih pomoću potpora kao i onih koji su u procesu osnivanja tvrtki i obrta.

Svi zaposleni pomoću potpore za zapošljavanje, a za što poslodavcima država financira 50 posto bruto II plaće ili 75 posto u slučaju osoba s invaliditetom, mogu odahnuti. Hrvatski zavod za zapošljavanje nastavit će im isplaćivati ugovoreno. Isto vrijedi i za sve nove poduzetnike, koji su do sad ugovorili s HZZ-om potporu o samozapošljavanju. I njihova će se potpora uredno isplatiti, ali nove se pak neće ugovarati, potvrđeno je Poslovnom dnevniku.


Na naš upit u Vladi i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava navode da će HZZ svima koji su dosad potpisali ugovore o poticajima za samozapošljavanja i zapošljavanje, ugovoreno i ispuniti, i to u ugovorenim rokovima.
“Ponavljamo da bez obzira o kojoj je mjeri aktivne politike riječ, ukoliko je potpisan ugovor s korisnikom HZZ-e je u obvezi izvršiti preuzete obveze prema ugovorenim iznosima i rokovima”, kažu u ministarstvu.


Vlada je, naime, na popis 63 mjere za pomoć gospodarstvu uslijed pandemije koronavirusa, a koje je donijela ovaj tjedan, dodala i jedinu mjeru s kojom ograničava poduzetništvo: gdje ukida potpore za zapošljavanja i samozapošljavanje. Riječ je o dvije najuspješnije mjere smanjenja nezaposlenosti i sprečavanja iseljavanja mladih i poduzetnih koje je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dosad provodilo. Međutim, ministarstvo navodi da nema druge nego ukinuti ove mjere da bi mogli pomoći poduzetnicima koji već rade, jer, kako navode, drugim će mjerama postići mnogo veće učinke.

“Cilj nam je ovom intervencijom očuvati oko 400 tisuća radnih mjesta, dok bi mjerom samozapošljavanje i zapošljavanje u bilo obuhvaćeno oko 12 tisuća radnih mjesta. Stoga sve raspoložive resurse usmjeravamo na ovu mjeru”, kažu u ministarstvu.


Statistika pak ukazuje da se u 2018. godini mjerom za samozapošljavanje koristilo 6485 ljudi, a lani njih oko sedam tisuća. Međutim, tvrtke koje pak otvaraju novi poduzetnici unose dinamiku na tržište, otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i inovativnost. Vlada pak to vidi drugačije.
“Donošenje ovih mjera cilj je sačuvati radna mjesta kod poslodavaca kojima je  zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom COVID 19 narušena gospodarska aktivnost”, zaključuju u ministarstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close