Vlada diže koeficijente policajcima: Stižu veće plaće i za one u javnoj službi, ukidaju smanjenje povlaštenih mirovina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2023. u 14:19
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Izmjenom uredbe o plaćama policijskih službenika Vlada je na sjednici u četvrtak povećala najniže koeficijente složenosti poslova utvrđene za radna mjesta policijskih službenika srednje stručne spreme, odnosno u najvećem dijelu za one koji posao obavljaju na terenu.

Koeficijent složenosti poslova 0,8 povećava se tako na 0,865, koeficijent 0,85 na 0,897, a koeficijent 0,873 na 0,917.

“Ovim povećanjem koeficijenata složenosti poslova poboljšat će se materijalima prava policijskim službenicima koji izravno obavljaju policijske poslove na terenu”, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Naveo je da je 80 posto radnih mjesta na koja se odnosi povećanje, sistematizirano u policijskim postajama, dok je 15 posto sistematizirano u ustrojstvenim jedinicama policijskih uprava te 5 posto u sjedištu MUP-a.

Izmijenjena je i dopunjena i uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi te su povećani koeficijenti za radna mjesta namještenika III. i IV. vrste s najnižim koeficijentima, kao i koeficijenti složenosti poslova radnih mjesta informatičkog referenta za pravosudni informacijski sustav te sudskog i državno-odvjetničkog zapisničara zbog složenosti poslova i odgovornosti navedenih službenika.

Povećani su i najniži koeficijenti za službenike i namještenike u javnoj službi u rasponu od 0,601 do 0,902, a propisana su i posebna radna mjesta i koeficijenti u Hrvatskome zavodu za socijalni rad i Obiteljskom centru, novim ustanovama socijalne skrbi koje su s radom počele s 1. siječnja.

Izmjenama zakona o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima, koje su upućene u javno savjetovanje, predlaže se ukidanje 10-postotnog smanjenja povlaštenih mirovina, koje je uvedeno u vrijeme krize 2010., i to u dva navrata – s 1. srpnjem ove i 1. siječnjem iduće godine.

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić rekao je novinarima u četvrtak nakon sjednice Vlade da će javno savjetovanje trajati do 29. ožujka, nakon čega će o zakonu Hrvatski sabor raspravljati u jednom čitanju.

Podsjetio je kako je zakon donesen 2010. u doba krize, kada je propisano da sve mirovine ostvarene posebnim propisima iznad 3500 kuna budu dodatno umanjene za deset posto.

Ministarstvo sada prijedlogom izmjena zakona predlaže da se smanjenje od 10 posto ukine u dva navrata, odnosno da se s 1. srpnjem, kad bi taj zakon trebao stupiti na snagu, postotak smanji s deset na pet posto, a zatim da s 1. siječnjem 2024. zakon prestane važiti.

“Naša procjena je da će tim zakonom biti obuhvaćeno nešto manje od 100.000 korisnika mirovina, od čega više od 63.000 hrvatskih branitelja, među kojima su umirovljeni policajci, hrvatski vojnici, vatrogasci te ostale kategorije koje su ostvarivale mirovine po posebnim propisima”, kazao je Piletić.

Komentirajte prvi

New Report

Close