Vlada dala suglasnost za nabavu 11 novih vlakova vrijednih više od 57 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2020. u 11:41
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

HŽ Putnički prijevoz je još 2014. godine, temeljem suglasnosti Vlade, zaključio s HBOR-om ugovor o kreditu od 816,2 milijuna kuna, čime je nabavljen 21 motorni vlak i realizirana prva faza cijelog projekta.

Vlada je u četvrtak dala suglasnost za sklapanje ugovora o predfinanciranju i najmu između HŽ Putničkog prijevoza i EUROFIMA o nabavi 11 elektromotornih vlakova – pet vlakova za gradsko-prigradski promet i šest za regionalni promet, ukupno vrijednih 57,2 milijuna eura.

HŽ Putnički prijevoz je prikupio ponude komercijalnih banaka i EUROFIMA – Europskog društva za financiranje nabavki željezničkog materijala.

Kao najpovoljnija je odabrana ponuda EUROFIMA u ukupnom iznosu zajma od 57,2 milijuna eura, s fiksnom kamatnom stopom 0,60 posto, proviziju od 0,05 posto godišnje i trošak 0,59 posto godišnje, a otplata zajma je jednokratna, nakon 15 godina.

EUROFIMA će financirati nabavku vlakova, a za isporučene vlakove HŽ Putnički prijevoz prenosi pravo vlasništva na EUROFIMA-u, s tim da se nakon ispunjenja svih obveza u cijelosti od strane HŽ Putničkog prijevoza, pravo vlasništva nad vlakovima prenosi na HŽ Putnički prijevoz, navodi se u odluci.

EUROFIMA je osnovana Konvencijom o osnivanju EUROFIMA – Europskog društva za financiranje nabavki željezničkog materijala, kojoj je Hrvatska pristupila 1994. godine.

HŽ Putnički prijevoz je još 2014. godine, temeljem suglasnosti Vlade, zaključio s HBOR-om ugovor o kreditu od 816,2 milijuna kuna, čime je nabavljen 21 motorni vlak i realizirana prva faza cijelog projekta nabave 44 vlada, sukladno programu restrukturiranja, a ovime se nastavlja s realizacijom tog programa.

“Nastavkom projekta, odnosno nabavkom novih 11 elektromotornih vlakova za Hrvatsku i za nacionalnog prijevoznika HŽ Putnički prijevoz stvorit će se preduvjeti za pružanje kvalitetnije usluge javnog prijevoza putnika modernim vlakovima po visokim europskim standardima”, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Dodao je da Hrvatska iščekuje pozitivni odgovor Europske komisije za nabavku 21 novog vlaka, ukupno vrijednih 1,2 milijarde kuna, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

“S ta dva postupka krenut ćemo u nabavku ukupno 32 nova vlaka za HŽ Putnički prijevoz, čime bi se modernizirao i obnovio  vozni park”, zaključio je Butković.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close