Vlada dala suglasnost MZLZ-u za novi kredit od 19,5 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. svibanj 2021. u 15:04
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Uz davanje suglasnosti MZLZ-u, kao koncesionaru zagrebačke zračne luke, Vlada je ovlastila ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića za sklapanje izmjena i dopuna Izravnog sporazuma od dana 24. srpnja 2019. u odnosu na Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje tom zračnom lukom.

Vlada je u četvrtak dala suglasnost za novo kreditno zaduženje Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 19,5 milijuna eura radi pokrića operativnih troškova zagrebačke zračne luke Franjo Tuđman.

Obrazlažući razloge za takvo zaduženje MZLZ-a, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver na Vladi je naglasio da su negativni učinci pandemije covid-19 i dalje prisutni u zrakoplovnoj industriji, zbog čega je ozbiljno ugrožen i kontinuitet operacija u zagrebačkoj zračnoj luci.

“U 2020. je ta luka zabilježila veliki pad prometa, od 73 posto, i pad prihoda od 58 milijuna eura. Koncesionar provodi mjere uštede i racionalizacije poslovanja, a kako bi se nosio s posljedicama ove krize i prebrodio nove prometne okolnosti, uspio je ishoditi suglasnost svih svojih postojećih zajmodavaca u ishođenju novog kreditnog zaduženje kod EBRD-a, jednog od postojećih i najvećih zajmodavca u projektu. Glavna svrha toga je pokriće operativnih troškova zračne luke”, kazao je Bilaver.

Istaknuo je i da je novo kreditno zaduženje neophodno za kontinuitet operacija uz propisanu razinu sigurnosti i zaštite civilnog zračnog prometa i zadržavanje zaposlenosti na zagrebačkoj zračnoj luci.

Jedna od ključnih stavki zajma je da je zabranjena raspodjela dobiti dioničarima, kao i otplata duga koncesionara prema dioničarima, a riječ je o 38,5 milijuna eura za razdoblje od 2020. do 2022. prema modelu refinanciranja, sve dok su predložena obrtna kreditna sredstva dostupna ili neplaćena.

Imajući u vidu taj uvjet zajma, kao i opće stanje zrakoplovne industrije iz koje dolaze dva dioničara koncesionara – Aéroports de Paris Management i TAV Airports – te činjenice da je jedan od dioničara – Viadukt d.d. u stečaju – ovim postupkom se dioničare koncesionara izuzima od uplate kapitala u iznosu 30 posto ukupnog financiranja, u odnosu na relevantne odredbe ugovora o koncesiji i kako je primjenjivo na dodatna zaduženja koncesionara, navodi se u obrazloženju Vlade.

Uz davanje suglasnosti MZLZ-u, kao koncesionaru zagrebačke zračne luke, Vlada je ovlastila ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića za sklapanje izmjena i dopuna Izravnog sporazuma od dana 24. srpnja 2019. u odnosu na Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje tom zračnom lukom.

Svrha sklapanja izmjena i dopuna tog sporazuma je uključenje novog kreditnog zaduženja od EBRD-a u postojeće kreditno zaduženje koncesionara, čime se za novo kreditno zaduženje osigurava isti tretman kao za postojeće kreditno zaduženje.

Komentirajte prvi

New Report

Close