Vlada će američkoj tvrtki Colgate isplatiti 297 milijuna kuna da izbjegnu potencijalnu tužbu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. prosinac 2021. u 10:52
Foto: Marko Lukunic/pixsell

Nagodbom bi se izbjegao sasvim izvjestan arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID).

Vlada je u srijedu dala suglasnost za sklapanje Sporazuma o prijateljskom rješenju spora između Republike Hrvatske i američke kompanije Colgate/McCallum, na temelju kojega se toj tvrtci isplaćuje 297 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Nagodbom bi se, kažu u Vladi, konačno riješio spor između Republike Hrvatske i američkog investitora proizašao iz postupanja Hrvatskog fonda za privatizaciju, koji nakon promjene vlasti 2000. godine nije u potpunosti izvršio ugovore o nadoknadi dionica u programu kuponske privatizacije.

Američkom investitoru isplatit će se 297 milijuna kuna, a on se zauzvrat odriče pokretanja bilo kakvih sudskih i arbitražnih postupaka protiv Republike Hrvatske. Dodatno se obvezuje u idućih pet godina najmanje 100 milijuna kuna od spomenutog iznosa uložiti natrag u Hrvatsku.

Nagodbom bi se izbjegao sasvim izvjestan arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), a izbjegava se i tužba U.S. International Development Finance Corporationa, razvojne banke SAD-a, pred američkim sudom zbog police osiguranja ulaganja koju investitor ima, kažu u Vladi.

Pored toga, nagodbom se od državnog proračuna otklanja potencijalna obveza veća od 1,25 milijardi kuna, uz dodatne visoke troškove stranih odvjetničkih ureda, svjedoka, vještaka i rada arbitražnog suda, a izbjegava se i reputacijska šteta za Hrvatsku kao ulagačko odredište, kažu u Vladi i ističu da sklapanje nagodbe podržava američko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Procjena potencijalne obveze Republike Hrvatske temelji se na Notice of Dispute koju je investitor dostavio Republici Hrvatskoj 12. kolovoza 2020., u kojoj se investitor poziva na povrede odredaba Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja koji je potpisan 1996., i to na povrede odredaba o nacionalnom tretmanu, povrede odredaba o poštenom i pravičnom tretmanu, uskraćivanje učinkovite sudske zaštite i izvlaštenje.

Potpora razvojnom sporazumu za sjever Hrvatske

Vlada je u srijedu prihvatila i nacrt razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske.

Postupak izrade tog sporazuma pokrenut je na inicijativu Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke, rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Razvojni sporazum sklapaju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i jedinice područne (regionalne) samouprave, a njegova svrha je usklađivanje prioriteta razvoja državne i područne (regionalne) razine, utvrđivanje strateških projekata regionalnog razvoja te planiranje sredstava za njegovu provedbu.

Ukupna procijenjena vrijednost 38 projekata obuhvaćenih sporazumom je 15,1 milijarda kuna. Od toga vrijednost zajedničkih infrastrukturnih projekata iznosi 9,2, dok ukupna vrijednost projekata županija (uključujući rezervne projekte) iznosi 5.9 milijardi kuna. Trošak financiranja projektno-tehničke dokumentacije je 65,5 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je sporazum na tragu Vladine politike ravnomjernog regionalnog razvoja i da bi trebao biti potpisan do kraja godine.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Koliko će se od toga vratiti u privatne džepove?

to se većina vraća kao “rabat”

New Report

Close