Vlada bi o osnovicama, 
a sindikati o koeficijentima

Autor: Jadranka Dozan , 05. rujan 2019. u 22:00
Prosvjed prosvjetara u Zagrebu, Foto: SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Prosvjetari krenuli oštro, no sastanak s premijerom poput apaurina.

Sezona lova na veće plaće u javnoj upravi se zahuktava, a i u dijelovima državne i javne uprave u kojima trenutno nisu aktualni pregovori o kolektivnom ugovoru novi je paket neoporezivih primitaka potaknuo da poruče kako računaju i s dodatkom za prehranu. Jučerašnje sindikalno okupljanje učitelja i nastavnika na Markovu trgu, pak, počelo je oštrim porukama Vladi, no razgovor s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem djelovao je “apaurinski” pa zasad nema najave štrajka.

S predstavnicima sindikata obrazovanja premijer je porazgovarao o njihovu zahtjevu povećanjem koeficijenata plaća u školstvu za šest posto, a Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama rekao je nakon toga kako su dobili jamstvo Vlade da će se nastaviti razgovori s ciljem pronalaženja rješenja.

Novi sastanak sindikalaca i Vlade trebao bi se dogoditi u roku dva tjedna. Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja poručila je kako su Vladi “dali priliku da krene u izračune”, a tek ako to ne urodi rješenjem kreće se u štrajk”.

Na prosvjednom skupu prethodno je rečeno kako je Vlada samo produbila prijašnje nepravde te da su zahtjevi njihovih sindikata i opravdani i provedivi, jer država ima novca.

“Kada kažu da nema novca, lažu”, poručili su. “Imaju suficit proračuna, imaju za sanaciju posrnulih poduzeća, za privilegije onima koji njih drže na vlasti, a samo za nas nema”, negodovao je Mihalinec.

Svima, ne samo njima

Ministar zadužen za resor rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i jučer je ponovio kako se Vlada zalaže za “horizontalno povećanje plaća odnosno korekciju za sve (kroz povećanje osnovice), a ne samo za neke odabrane skupine”. To nije baš na tragu zahtjeva sindikata. Čelnik NSZSSH je, naime, među ostalim poručio “nemojte nas stavljati u horizontalu, mi smo vertikala ovog društva, nositelji promjena i budućnosti”.

Aladrović je istaknuo je da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima kumulativno 11,5 posto, a uz pozitivna kretanja u gospodarstvu očekuje i daljnji rast plaća kroz horizontalne korekcije. Vezano uz učitelje i nastavnike podsjetio je da su prošle godine sklopljeni granski kolektivni ugovori i da njihovi zahtjevi za povećanjem koeficijenata nisu vezani za kolektivno pregovaranje.

Istodobno, u slučaju zdravstvenih radnika, koji ovih dana svoje negodovanje i zahtjeve većim plaćama simbolično demonstriraju kroz akciju “5 do 12”, granski kolektivni ugovor istječe 31. listopada. Aladrović u vezi s tim tek uopćeno poručuje kako će se “maksimalno raditi na tome da dođemo do rješenja”, ali misli da su “blizu rješenja”. Ono što je ranije parafirao resorni ministar zdravstva, košta oko 395 milijuna kuna, konstatirao je.

Slično kao zaposleni u sustavu zdravstva, i u obrazovanju imaju svesrdnu podršku svojih ministara, Milana Kujundžića i Blaženke Divjak. Toliku da ih je premijer nedavno, pozivajući sve da “pregovore vode na konzistentan, učinkovit i horizontalan način”, upozorio da su članovi Vlade, a ne sindikata.

Redefiniranje politike plaća

Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, smatra pak da je jedino održivo rješenje za plaće u javnoj upravi dogovor Vlade i socijalnih partnera o politici plaća.

“Plaće usporedivih kategorija zaposlenika trebale bi se izjednačiti u najvećoj mogućoj mjeri, tako da jednima rastu sporije, a drugima brže, što je jedino moguće u uvjetima gospodarskog rasta, naglašavaju u SDLSN-u.v

Komentirajte prvi

New Report

Close