Vlada: Arbitražna odšteta bit će plaćena Molu, a ne Ini

Autor: Darko Bičak i Marija Brnić , 11. srpanj 2022. u 07:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Poslovni dnevnik dobio pojašnjenje Banskih dvora.

Iako se iz nekih izjava mađarskog Mola nakon objave arbitražne presude Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) protiv Republike Hrvatske moglo shvatiti da će najveći dio dosuđene odštete od oko 234 milijuna dolara biti zapravo uplaćen Ini, iz hrvatske Vlade su za Poslovni dnevnik potvrdili da ipak neće biti tako.

Naime, ističu iz Vlade, sud je u pravorijeku utvrdio da je Hrvatska na štetu Mola povrijedila Ugovor o energetskoj povelji samo u dijelu kada je propustila liberalizirati tržište plina u razdoblju od 2011. do 2014. i kada je Vlada donijela određene odluke kojima je regulirala tržište plina u veljači 2014.

“Po toj osnovi, Arbitražni sud je odlučio da Molu pripada odšteta u iznosu od oko 184 milijuna USD, čemu treba pridodati i zatezne kamate koje teku od 1. travnja 2014. do dana isplate. Preliminarnim izračunima kamata radi se o iznosu od okvirno 50 milijuna dolara. U tom smislu, ne ulazeći u ocjenu sadržaja priopćenja Mola, u njemu se navodi istovjetan iznos koji pripada tužitelju u ovom arbitražnom postupku, dakle Molu, kao dioničaru u Ini”, komentirali su nam iz Vlade. Iz samog Mola takve detalje još nije moguće saznati. Na brifingu za novinare u četvrtak Pal Kara, direktor pravnih poslova Mola, istaknuo je da smatra da Hrvatska treba poduzeti korektivne radnje kako bi uskladila pravosudne odluke koje se tiču šefa kompanije, Zsolta Hernadija, s onime što je rekao arbitražni tribunal na ICSID-u, a to je da pri preuzimanju Ine nije bilo korupcije, odnosno je Hernadi nevin.

“Ovo je drugi neovisni tribunal koji je isto zaključio, nakon onoga vođenima pravilima UNCITRAL-a u Ženevi”, kazao je Kara. Dodao je da između ICSID-a i drugih arbitraža, onih ad hoc ili ugovornih, postoji bitna razlika. Svaka odluka, navodi, pod ICSID režimom je drugačija od odluka drugih arbitraža jer je on pod međunarodnim javnim pravom. Stoga je utjecaj svih odluka ICSID tribunala na višoj razini u pravnoj hijerarhiji.

Dodao je da Mol tek proučava odluku s hrvatskim odvjetnicima te da će tek nakon toga donijeti odluku. “Onaj tko hoće reviziju odluke, mora podnijeti detaljnu elaboraciju sekretarijatu ICSID-a, koji tada osniva tročlano povjerenstvo koje pregledava dijelove odluke na koju se prigovor odnosi. Naravno, i Mol proučava odluku i kroz određeno vrijeme ćemo donijeti odluku hoćemo li iskoristiti ovu priliku i zatražiti reviziju određenih dijelova odluke”, zaključuje menadžer Mola.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koja luzerska vlada, nemaju jednog poštenog pravnika ili odvjetnika.

Gdje su sada 600 miliona kuna vrijedni konzultanti za Agrokor  ?

Popušili 2 milijarde kune naših novaca i imaju obraza ne dati kolektivnu ostavku.

 

New Report

Close