Vjetropark kod Knina Slovenci u rad puštaju u travnju

Autor: Poslovni dnevnik , 15. prosinac 2020. u 21:59
VE Ljubač snage je 30 MW/HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Proizvodit će oko 96 gigavatsati električne energije godišnje, dovoljno za potrebe 20.000 kućanstava.

Slovenska energetska grupa Petrol priopćila je da u travnju iduće godine planira uvesti u pogon vjetroelektranu Ljubač u okolici Knina. Petrol je potpisao ugovor o izgradnji Ljubača s tvrtkom Nordex Group sa sjedištem u Njemačkoj krajem 2019. godine, a građevinski radovi započeli su u proljeće ove godine.

Vjetroelektrana snage 30 megavata se sastoji od devet turbina i smještena je u blizini Knina. Proizvodit će oko 96 gigavatsati električne energije godišnje, dovoljno za potrebe 20.000 kućanstava.

Projekt Ljubač prvi je u području energije vjetra koji Petrol razvija bez financijske potpore ili poticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, rekao je šef Petrolove službe za obnovljive izvore energije Suvad Bajrić.

Dodao je da Petrol grupa ima oko 200 megavata projekata energije vjetra i sunca u fazi izrade, koji će nakon završetka osigurati “zelenu” električnu energiju za 100.000 kućanstava.

Petrolovoj tvrtki Vjetroelektrane Ljubač, koja je za navedeni projekt prošle godine dobila lokacijsku dozvolu, od ovog je listopada direktoris Boris Antolovič, inače predsjednik Uprave ove po prihodima najveće slovenske kompanije, što na određen način govori o važnosti kninskoga projekta obnovljivih izvora energija za sam Petrol.

Komentirajte prvi

New Report

Close