Vjerovnici Farosa uskoro 
o ponudi Valamara i PBZ CO

Autor: Suzana Varošanec , 23. lipanj 2017. u 08:45
Kompleks je lani imao 120.000 noćenja i prihode iznad 20 mil. kn, Foto: PD

Planirana ulaganja iznose 558 milijuna kuna do 2024. godine.

Žalba stranog investitora zainteresiranog za Helios Faros iz Starog Grada s Hvara u stečaju, doznajemo, nije usvojena. Donesena je odluka o nastavku procedure bez tog interesenta, pa na red dolazi glasovanje vjerovnika o jedinoj obvezujućoj ponudi – zajedničkoj ponudi PBZ Croatia osiguranje d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima i Valamar Riviere. Očekuje se da će vjerovnici o tome odlučivati sredinom srpnja, a prihvate li ponudu stečajna upraviteljica Mira Hajdić kaže da će dobiti nalog da sa strateškim partnerom izradi stečajni plan s kojim bi društvo izašlo iz stečaja.

Ususret odlučujućem ročištu objavljena je potrebna dokumentacija u kojoj su i bitni elemente ove ponude. Namirenje vjerovnika predviđa se iz dokapitalizacije uplatom u novcu 90 milijuna kuna za dionice tvrtke. Planirana, pak, ulaganja u postojeće smještajne i ugostiteljske kapacitete iznose 558 milijuna kuna u razdoblju do 2024., a promjenama u temeljem kapitalu trebale bi se ostvariti želje Valamara i PBZ CO koji pod upravljanjem preko tri fonda ima imovinu vrijednu 14 milijardi kuna. Stekli bi, naime, dionice tvrtke koje čine više od 90% temeljnog kapitala. Vjerovnicima nude 100%-tno namirenje: za radnike i AORPS posrijedi je iznos od 7 mil. kn, a za državu oko 37 mil. kn za glavnicu poreza i doprinosa, dok bi kamate na navedeni iznos (19 ml. kn) RH namirili nenovčano, tj. u dionicama kroz uvjetno povećanje temeljnog kapitala. Kod namirenja razlučnih vjerovnika – države i HBOR-a, kojima se također predviđa namirenje u cijelosti, polovicu iznosa ili 34 mil. kn isplatili bi u novcu, a polovicu prijenosom u nenovčano namirenje pretvaranjem u ulog u društvo.

Ipak, glede namirenja RH za kamate na tražbinu za državna jamstva od 100 mil. kn, međutim, analiza ukazuje na osnovanost prigovora zastare te tražbine i, stoga se ne očekuje potreba za namirenjem u novcu, iako i s tim u vezi alternativno navode namirenje u dionicama. Procjenjuje se inače da će za taj stečajni plan trebati od 90 do 120 dana, pa bi stečaj hrvatske tvrtke najranije mogao završiti njezinom predajom strateškom partneru krajem 2017., dok bi ako dođe do dopune plana ili žalbi vjerovnika trajao i do ljeta 2018. “Bitno je da tvrtka pozitivno posluje, te što je smjer u kojem ide dobar”, kaže Hajdić naglašavajući kako smatra da bismo imali mnogo više stečajeva sa sretnim završetkom kad bi se upraviteljima taj rad kompenzirao s većom naknadom od one kod prodaje imovine. Bivši direktor Davor Sansević, i dalje na čelu tvrtke, za ovu sezonu planira bolji rezultat nego lani, što je izazov u uvjetima niske kategorizacije. “Lani smo imali 120.000 noćenja i prihode iznad 20 mil. kn, što je 2,5% bolje u odnosu na 2015.”, kaže on.      

Komentirajte prvi

New Report

Close