Vjerovnici će podržati predstečaj

Autor: Suzana Varošanec , 15. listopad 2015. u 22:00
Prihvaćanje predstečaja radnici neće slaviti jer mjesecima ništa ne proizvode/PIXSELL

Da je prihvaćanje plana posve izgledni scenarij smatraju u sindikatima, ali i dio vjerovnika.

Nakon što su vjerovnici odbili plan restrukturiranja TLM Aluminiuma (bivše Valjaonice), Ministarstvo financija odbilo je sve četiri žalbe vjerovnika, pa je taj postupak Fininim rješenjem službeno obustavljen.

Otvara se pitanje tko će predložiti stečajni postupak kako bi se realizirale strateške namjere slovenskog Impola vezane uz nastavak poslovanja kroz zakup u stečaju i kasnije preuzimanje.  No, Impol je postao bitna karika i za mogući spas TLM-ove Tvornica prešanih proizvoda, još jedne TLM-ove tvrtke čija se sudbina danas rješava na Fininom ročištu, i to tako što će, čini se, izbjeći stečaj. Da bi predstečaj za TLM TPP doista mogao biti spasonosan ovisi o dogovoru s ključnim vjerovnicima – Jadranskom bankom i Adrialom plus, a on je s Adrialom, neslužbeno, postignut.

 

30milijuna

kuna vrijedne nekretnine navodno bi prešle Impolu

Riječ je o transakciji kojom Impol preuzima nekretnine opterećene hipotekom u korist Jadranske banke, a u vlasništvu su Adriala. Slovenska tvrtka, naime, zainteresirana je za preuzimanje Valjaonice kao tehnološke cjeline, pa su za proizvodnju bitne i nekretnine na kojima se nalazi infrastruktura. Tu su glavna trafostanica, energetski kanali, crpilište industrijske vide i pumpna stanica, prilazne ceste, ukratko, sve bez čega ne može. Dio te infrastrukture koja će pripadati budućoj cjelini u vlasništvu je Adriala, pa je dogovoreno da navodno za 30 milijuna kn nekretnine pod hipotekom prijeđu Impolu.  TLM TPP bio bi rasterećen hipoteke čime se smanjuje i dug prema Jadranskoj banci.

Uprava TLM TPP-a bila je i uoči ročišta zakopčana za komentar, samo je njezin član Dragan Vlahov poručio da će "o svemu razgovarati idućeg tjedna".  No, da je prihvaćanje plana na Fininom ročištu posve izgledni scenarij smatraju u sindikatima, ali i dio vjerovnika. U takav ishod ne sumnja ni sindikalni predstavnik Zdravko Burazer iz HURS-a, većinskog sindikata u TLM-u, inače bivši nadzornik u TPP-u. Uz razumijevanje vjerovnika, smatra da je ključan interes Impola koji kani biti infrastrukturno nezavisan. Izgledno je da će biti prihvaćen predstečajni plan za Prešaonice, kaže Burazer, no iako je to za radnike bitno, neće slaviti jer mjesecima ništa ne proizvode, izgubilo se tržište, a Uprava se mora potruditi za kreditnu liniju za obrtna sredstva.

Otvorit će se pitanja koje će trebati riješiti, tu je i kontrola rashoda, što uključuje otvaranje razgovora sa sindikatima o privremenom smanjenju plaća radnika. TLM TPP zapošljava 110 radnika kojima duguje pet plaća, a prije godinu dana prekinuta je kontinuirana proizvodnja. S 5000 tona godišnje u prešaoničkom programu potencijalnim investitorima nije nezanimljiv. Lani su na tvrtku bacili oko Talijani, po novome i neki iz Grčke, a možda je želi i Impol. Iako sam proizvodi 70.000 tona prešanih proizvoda godišnje, moguće je da nekoliko tisuća tona u šibenskoj tvrtki ne bi bio takav problem ako bi se riješili neželjene konkurencije u susjedstvu. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Da se vrhušku hrvatske poslovne elite na vrijeme počastilo Remetinačkim all inclusive aranžmanima, pola propalih firmi u Hrvatskoj danas bi normalno poslovalo pa tako i ova, a oni nas sada ne bi sa podsmijehom promatrali iz svojih kula i tornjeva…

Kada bi bilo volje, dovoljno bi bilo pročeprkati po povijesti ove firme i njene vlasničke strukture da im prosječno inteligentan istražitelj skupi dovoljno za uplatu aranžmana za poduži odmor čak i bez čeprkanja po njihovim ostalim uspješnicama i izvorima kapitala… [emo_zloban]

E moja braćo Vidović, što vam napraviše od firme. Stoka otela firmu 1945 pa im krepala..

New Report

Close