Vjerojatno niste znali: Sve ove stvari vam carina može napraviti

Autor: Poslovni.hr , 20. siječanj 2020. u 09:35
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ovlašteni carinski službenik ima pravo obaviti pretragu svih dijelova prometnog sredstva, uključujući stvari u njima te koristeći tehnička pomagala, ima pravo rastavljanja pojedinih dijelova prometnog sredstva

Prilikom zaustavljanja vozila u cestovnom prometu ovlašteni carinski službenici koriste službena vozila, pritom mogu zaustavljati vozila koristeći uređaje za davanje zvučnih i svjetlosnih signala ugrađene na ili u službena vozila, piše Revija HAK.

Podsjeća li vas to na postupanje policije? Samo da otklonimo svaku dvojbu u pogledu mogućih asocijacija, zvučne i svjetlosne znakove iz službenog vozila ovlašteni carinski službenici dat će u slučaju kada izdaju naredbu za zaustavljanje vozila zbog sumnje da se vozilo koristilo u svrhu povrede propisa za provođenje kojih je nadležna Carinska uprava. Znakove kojima se naređuje zaustavljanje određenog sudionika u prometu, ovlašteni carinski službenik može davati dakako i iz carinskog vozila.

Ako vam se to baš nikako ne sviđa i ukoliko se baš vi, odnosno vaše vozilo te stvari u njemu „nađete pod povećalom“ Carine prije nego krenete negodovati, „dizati graju“, protiviti se i ne daj Bože opirati, trebate znati što njima u „propisima piše“ i kakve ovlasti imaju. Pregled osoba i robe kao i pazite dobro, praćenje, zaustavljanje, pregled i pretraga prometnih sredstava nedvojbeno prema Zakonu o carinskoj službi ulaze u krug carinskih ovlasti! Nemojte se stoga pjeniti na temu što on meni može, gdje je zaštita moje privatnosti. Pitanju otkud njemu pravo da mi kopa po autu i raskopava auto, nema doista mjesta, budući mu upravo zakon to pravo daje. Taj isti zakon navodi kako pregled osobe obuhvaća pregled svega što osoba nosi na tijelu ili uza se pri čemu se utvrđuje ima li kod sebe, odnosno na sebi stvari koje su predmet kažnjivih radnji za provođenje kojih je nadležna Carinska uprava. Prema tome prije nego krenete vrištati zbog pregleda, duboko udahnite i prisjetite se zakonske odredbe koja to izričito propisuje.

Rastavljanje vozila!

Vlasnicima i vozačima vozila posebno se skreće pozornost na čl. 48. st. 4. Zakona o carinskoj službi koja kaže da ako se pri pregledu prometnog sredstva utvrde osnove sumnje u kršenje propisa iz nadležnosti Carinske uprave, ovlašteni carinski službenik ima pravo obaviti pretragu svih dijelova prometnog sredstva, uključujući stvari u njima te koristeći tehnička pomagala, ima pravo rastavljanja pojedinih dijelova prometnog sredstva. Znači mogu vozilo rastaviti na „sitne i manje sitne dijelove“! Vi pri tom zadržite prisebnost i duboko dišite, to će vam najviše pomoći. Što ako bude sve u redu? Što ako se, na sreću usuđujemo se reći, baš ništa, ništa sporno ne nađe. Nikom ništa! Naravno da vam neće predati vozilo „u dijelovima“ Kako je vozilo rastavljeno, tako će biti i sastavljeno i „svatko svojim putem“. Nije to pretjerivanje, doista u zakonu izrijekom piše kako će se prometno sredstvo će se vratiti u prvobitno stanje ako se nakon pretrage i rastavljanja prometnog sredstva utvrdi da nije bilo kršenja propisa. Upravo u kontekstu svega navedenog izneseno je i stajalište Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske (FPž-147/14, od 30. prosinca. 2015.): ovlašteni carinski službenici mogu vršiti pregled i pretragu prometnih sredstava, te pregled osoba i robe, piše Revija HAK.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A nalog za pretragu? To im ne treba? Naravno kada zaustave automobil negdje u Hrvatskoj (ne na granici).

New Report

Close