Visoki upravni sud poništio odluku Malog Lošinja o naplati ekopristojbe

Autor: Suzana Varošanec , 24. siječanj 2014. u 15:53
Na Lošinju je lani ostvareno 2,2 milijuna noćenja/Borna Filić/PIXSELL

Mali Lošinj želio je ekološku pristojbu naplatiti svakome tko na otoku provede barem jednu noć.

Presudom Visokog upravnog suda RH ukinuta je odluka Grada Malog Lošinja koja je niz godina stajala u pričuvi kako bi gradskim ocima poslužila da novom ekološkom pristojbom od turista naplate milijune kuna!

Riječ je o posebnoj ekološkoj stavci koju bi svaki turist platio za turističko korištenje objekata na području grada da joj doslovno nije presudio Visoki upravni sud. Na njega je, pak, Ustavni sud prebacio taj predmet u skladu sa novim Zakonom o upravnim sporovima, a sad se pokazuje da odluka nije utemeljena u zakonu, te da je zahtjev podnositelja, inače Vlade RH bivše premijerke Jadranke Kosor, osnovan. Sudsko vijeće smatra, ukratko, da se korištenje noćenja u smještajnim objektima ne može smatrati aktivnošću koja dovodi do onečišćavanja i podliježe obvezi plaćanja posebne pristojbe. Presuda je objavljena proteklog ponedjeljka u Narodnim novinama čime je  prestala važiti gradska odluka o ekološkoj pristojbi.

Ideja koja je na taj način definitivno propala u osnovi se svodila na to da se naplatom od turista kao nekom posebnom vrstom 'parafiskalnog nameta' bave svi subjekti koji se bave pružanjem usluge noćenja. Naplaćivali bi je od turista non-stop, odnosno posjetitelji koji tamo prenoće plaćali bi je po svakom ostvarenom noćenju tijekom cijele godine u iznosu od 1,60 kuna. Na Lošinju je lani ostvareno više od 2,2 milijuna noćenja, što bi primjerice značilo da bi se po toj osnovi prikupilo oko 3,5 milijuna kuna. Zanimljivo je i da Grad Mali Lošinj od tog 'punjača' gradske blagajne nikad nije i formalno odustao. Naime, nije je nekom drugom svojom odlukom stavio izvan snage. Primjenu je suspendiralo nadležno tijelo Primorsko-goranske županije, a na kraju je intervenirala i Vlada.

Okršaj između državne i lokalne vlasti po pitanju zakonitosti nedržavnih propisa nije čest slučaj. U vezi konkretne presude bivša premijerka samo je poručila da pravna država sa svim svojim mehanizmima mora vrijediti i onda kad nam se nešto ne sviđa. Iz ureda gradonačelnika Malog Lošinja Gari Cappelija nismo dobili odgovor do zaključenja broja. Zanimljivo je da se u postupku pozvao na načelo jedinstvene primjene zakona. Upravo je zbog iste prakse drugih gradova naveo očekivanja da će sud omogućiti primjenu te pristojbe. Poznavatelji tvrde suprotno, odnosno navodno takav slučaj ne postoji.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bez zahebancije, ovo je najveći bezobrazlok lokalnog – bahatog
političkog miljea………….

Ko da je M.Lošinj, RESPIRATOR, bez kojeg astmatičari ne mogu živjeti………

New Report

Close