Visia Croatica ide na novi natječaj za Imunološki

Autor: Marija Brnić , 02. srpanj 2015. u 22:00
Pokretač društva Visia Croatica Đuro Lubura/ Davor Višnjić/PIXSELL

Zasad nema naznaka pod kojim uvjetima će država Imunološki ponuditi ovaj put.

Visia Croatica javit će se i na novi natječaj za Imunološki zavod koji će država raspisati najranije u kolovozu. Potvrdio je to pokretač društva Visia Croatica Đuro Lubura nakon jučerašnje sjednice Vlade na kojoj je formalno prihvaćen prijedlog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da se odbije ova jedina obvezujuća ponuda.

"To je politička odluka, na koju, naravno, Vlada ima pravo. Nismo čuli i što točno nije u našoj ponudi bilo prihvatljivo, no kako, nažalost, Vlada ne odustaje od prodaje, ni mi nećemo odustati od Imunološkog zavoda, jer smo se i organizirali kao alternativa nakon što Vlada nije željela uložiti u Imunološki zavod i time zaštitu strateškog interesa hrvatskih građana", poručuje Lubura. Na upit hoće li nastupiti zajedno s gradom Zagrebom, čiji je angažman na idućem natječaju najavio gradonačelnik Milan Bandić, Lubura kaže kako je Visia Croatica otvorena za suradnju sa svima koji žele spasiti Imunološki.

Zasad nema naznaka pod kojim uvjetima će država ponuditi ovaj put Imunološki zavod na prodaju, no iz Ministarstva gospodarstva očekuju da će Državni ured za upravljanje državnom imovinom i Centar za prodaju i restrukturiranje ovaj puta bolje pripremiti cijeli postupak. Točnije, da će biti riješen problem virusnih sojeva koje ima Zavod, a što se spominjalo kao kamen spoticanja u Vladi u dosadašnjem dijelu prodaje. Vrijednost sojeva prema ranijim procjenama revizora bila je 160 milijuna kuna, a nisu bili uneseni u temeljni kapital tvrtke, što se spominjalo kao razlog zbog kojega su odustali potencijalni kupci iz prvog kruga privatizacije. Interes je pismima namjere iskazalo osam tvrtki, a dubinsku analizu proveli su osim Visia Croatice još Jadran Galenski laboratorij, PharmaS s fondom Nexus i nizozemski Biltoven Biologicals.

Na uključivanje ovih potencijalnih ulagača u Vladi računaju i u daljnjem procesu. Do raspisivanja natječaja Vrdoljak očekuje da Zavod dobije dozvole za rad. Za njihov gubitak prije dvije i pol godine prozvao je sve uprave i sve vlade u proteklih 20 godina, no Lubura ne vidi da se njegova politika razlikuje od tih prethodnih. Osim što se ovaj puta privremene dozvole priprema do dolaska novog vlasnika. "Bilo bi za sve bolje da Imunološki ostane u rukama države", poručuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close