Više od 80 posto Hrvata zabrinuto je zbog iznosa jednog računa

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2023. u 12:22
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Veliko istraživanje koje je u devet zemalja, uključujući i Hrvatsku, provela norveška državna tvrtka Statkraft, najveći europski proizvođač energije iz obnovljivih izvora, pokazalo je da su građani Hrvatske zabrinuti zbog dvije istovremene krize – rastućih cijena energije i klimatskih promjena. Tri četvrtine ispitanika u Hrvatskoj rješenje oba problema vidi u znatnom pojačanju napora na području obnovljivih izvora energije.

Norveška tvrtka Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, provela je istraživanje među više od 18 tisuća ispitanika u devet zemalja – uključujući i Hrvatsku1 – o tome što potrošači misle o klimatskim promjenama i trenutačnim cijenama energije.

Ukupno gledano, na razini svih zemalja uključenih u istraživanje, tri četvrtine ispitanika zabrinute su zbog negativnih posljedica klimatskih promjena te jedno od rješenja vide upravo u obnovljivim izvorima energije. Više od dvije trećine (69%) smatra da bi razvoj obnovljivih izvora energije trebao biti prioritet s obzirom na probleme s klimatskim promjenama i opskrbe energijom. Gotovo četvrtina ispitanih (23%) rekla je pritom da je njihova percepcija obnovljivih izvora energije postala pozitivnija u posljednjih šest mjeseci, dok je ukupno stopa prihvaćanja vjetroelektrana, odnosno solarnih elektrana, sada na razini 80, odnosno 87 posto.

Građani Hrvatske i Irske najzabrinutiji su zbog cijena energije

Zabrinutost zbog potencijalno višeg troška električne energije bila je, od svih ispitanih zemalja, najveća u Irskoj (86%) i Hrvatskoj (81%). Upitani o cijenama električne energije, 81% građana u Hrvatskoj zabrinuto je zbog mogućeg iznosa računa za električnu energiju; 62% ispitanih misli kako možda svojom ušteđevinom neće moći “pokriti” očekivani rast cijena energije, dok je čak 85% mišljenja da se odavno trebalo više i ozbiljnije ulagati u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj.

Unatoč ovom pritisku rastućih cijena energije kojega građani osjećaju, 50% ispitanih u Hrvatskoj kaže kako zbog drugih izazova u životu nema vremena tražiti povoljnije opcije isporuke električne energije.

Ispitanici u Hrvatskoj pokazali su najveću zabrinutost među svim zemljama oko sigurnosti isporuke energije – 77% ispitanika izjavilo je kako je zabrinuto zbog pitanja sigurnosti opskrbe energijom. Pritom 56% ispitanika iz Hrvatske – ponovno najveći postotak među svim ispitanim zemljama – kaže kako ih je na takvo promišljanje i stav primarno potaknuo rat u Ukrajini; 79% građana tvrdi da su značajnije počeli promišljati temu energetike tek potaknuti tim ratom.

Hrvatska također prednjači po razini svijesti o izvorima električne energije – ispitanici u velikoj većini (87%) tvrde da znaju odakle dolazi njihova energija; to je ponovno najviši postotak u ovom istraživanju u svim zemljama.

Arnaud Bellanger, menadžer Statkrafta za Hrvatsku, komentirao je rezultate istraživanja u Hrvatskoj riječima: Ovi rezultati istraživanja pokazuju jasnu podršku javnosti razvoju čiste energije, pri čemu građani žele da Hrvatska brzo djeluje. Uz povećanje kapaciteta proizvodnje obnovljive energije i smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, hrvatski potrošači mogu biti dodatno zaštićeni od promjena na nestabilnom tržištu i rastućih troškova”.

Hrvatski građani svjesni su problematike klimatskih promjena, ali uglavnom ne znaju za inicijative kojima se problem pokušava riješiti

Hrvatski građani itekako su svjesni problematike klimatskih promjena – 75% ispitanika u ovom je istraživanju reklo kako su zabrinuti zbog direktnih posljedica klimatskih promjena na njih i na njihovu obitelj. Najviše ih brinu poplave, požari, toplinski valovi i porast razine mora (48%), utjecaj na zdravlje (42%), negativni utjecaj na cijene hrane (40%), utjecaj na staništa ljudi i životinja (39%) i nemogućnost planiranja budućnosti zbog ovih neizvjesnosti (23%).

Međutim, u ovom istraživanju, čak 93% građana Hrvatske kazalo je da nisu svjesni nikakvih specifičnih ciljeva i aktivnosti koje zemlja poduzima kako bi bila ugljično neutralna. Ispitanici su podijeljeni oko toga tko bi primarno trebao rješavati problem: 36% građana kaže kako ne osjeća baš nikakav pritisak niti poticaj da se sami suoče s tim problemom, dok ih je 31% njega vrlo svjesno i osjeća poticaj na djelovanje.

Potpora javnosti značajnom širenju obnovljivih izvora energije

Građani vjeruju da bi vlada primarno morala potaknuti rješavanje problema klimatskih promjena kroz više politika i poticaja za smanjenje ugljičnih emisija, uključujući poticaje za električna vozila (56% ispitanih), brže uvođenje čiste energije za osobnu i poslovnu primjenu (46%), bolju edukaciju građana o tome kako mogu smanjiti svoj ugljični otisak (49%), više poticaja za primjenu čiste energije u tvrtkama i industriji (59%) te lakši proces planiranja inicijativa koje se bore protiv klimatskih promjena (42%).

Suočeni s rastućim cijenama energenata zbog rata u Ukrajini te klimatskom krizom, ispitanici u Hrvatskoj u velikoj su većini (75%) rekli kako značajno širenje proizvodnih kapaciteta u području obnovljivih izvora energije mora postati prioritet širom Europe. Jedna trećina građana Hrvatske – 34% ispitanih – danas kaže kako na obnovljive izvore energije, potaknuti ovim krizama tijekom proteklih mjeseci, gledaju znatno povoljnije.

Komentirajte prvi

New Report

Close