Evo tko će sve morati prijeći na COP – Centralni obračun plaća

Autor: Suzana Varošanec , 23. svibanj 2022. u 15:01
E-savjetovanje za prijedlog zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru i centraliziranom obračunu plaća/T. Miletić/PIXSELL

Preciznijim definiranjem javnih službi obvezuje se veći broj institucija na obračun i isplatu plaća kroz COP.

Nacionalni parkovi Plitvička jezera, Brijuni i Krka morat će prijeći na COP – Centralni obračun plaća. No, o nisu jedini – i Agencija za elektroničke medije, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, HAKOM i HERA, ali i pojedine ustanove na listi novih obveznika, prema prijedlogu zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru i centraliziranom obračunu plaća za koji je pokrenuto e-savjetovanje.

Preciznijim definiranjem javnih službi obvezuje se veći broj institucija na obračun i isplatu plaća kroz COP.

Svaka kuna na vanjske suradnike kojima državna tijela ili javne službe isplaćuju drugi dohodak ili bilo koju vrstu novčane naknade također će ući u COP. Ujedno, svi oblici rashoda na ime plaća i naknada trebali bi se obračunavati i isplaćivati navedenim putem.

Predlagatelj Ministarstvo pravosuđa ističe da je potrebno zakonom jasnije propisati obveznike korištenja Registra.

Važećim propisom ova je obveza, navode, propisana samo za 3 izvanproračunska korisnika (HZMO, HZZ i HZZO) Poticaj za novi okvir dolazi kroz NPOO u kojem se predviđa investicija u nove modela rada i plaća u državnoj i javnim službama.

Komentirajte prvi

New Report

Close