‘Više compliancea znači manje korupcije i afera’

Autor: Lucija Špiljak , 24. studeni 2020. u 22:00
O važnosti usklađenosti govorili čelnice Plive, HUO-a i ICCrA, Foto: 
PD

Model poslovanja vodi većoj efikasnosti i organiziranosti.

Na hibridnoj konferenciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u utorak raspravljalo se o nedovoljno (pre)poznatoj praksi – o complianceu, usklađenosti, mehanizmu koji dovodi do veće učinkovitosti, produktivnosti i organiziranosti poslovnih procesa unutar kompanija, a smanjuje korupciju i nepravilnost, te predstavlja alat za sprječavanje zlouporaba i prijevara.

“Više compliancea znači manje korupcije, manje afera, manje nepravilnosti, više odgovornosti te više uspjeha u poslovanju. Željeli smo poslovnoj zajednici približiti ovaj model i promicati njegovu punu implementaciju kao što je slučaj i u drugim razvijenim zemljama”, rekao je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a. Inicijativu je podržao i W. Robert Kohorst, veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, koji smatra da je ovo posebno važna tema u doba globalne ekonomske situacije. “Compliance je ključ u promociji dinamičnog gospodarstva, u kojem postoji mjesto pod suncem za sve oblike poslovanja. U tom smislu, compliance može osigurati održiv oporavak od ekonomske krize uzrokovane Covidom-19”, poručio je Kohorst. Na konferenciji je sudjelovao i Davor Iljkić, predsjednik Instituta za Compliance, Criminal Compliance and Anti-Money Laundering (ICCrA) koji predstavlja platformu stručnjaka za komunikaciju s poslodavcima u vezi provedbe usklađenosti. “Compliance je multidisciplinarna znanost i u našem Institutu držimo do toga da bude uspješno prihvaćen. To je cjepivo za korupciju i ne možemo čekati na političku volju da se dogodi, već ga trebaju svi prihvatiti i samostalno primijeniti u gospodarstvu”, rekao je Iljkić, istaknuvši važnost osobne odgovornosti u primjeni compliancea.

Usklađenost je dio korporativne kulture i u Plivi, ističe predsjednik Uprave Mihael Furjan, dodavši da njihovi dioničari, partneri i agencije koje ih provjeravaju, kao što su HALMED ili FDA, traže visoki stupanj povjerenja, a usklađenost je obveza svim kompanijama koje žele poslovati na uređenim tržištima. Inicijativu podržava i Hrvatski ured za osiguranje, čiji je direktor Hrvoje Pauković istaknuo da implementacija kvalitetnih procesa, koji ukazuju na sukobe interesa i nepravilnosti, dovodi i do višemilijunskih ušteda godišnje. “Compliance je srce kompanije koje omogućava nesmetano odvijanje poslovnih procesa te umanjuje reputacijske rizike važne za osiguravatelje”, zaključuje Pauković.

Komentirajte prvi

New Report

Close