Višak u trgovinskoj bilanci EU-a u listopadu; bilanca RH također u plusu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. prosinac 2013. u 15:17
Thinkstock

U trgovinskoj razmjeni Europske unije s ostatkom svijeta u listopadu je zabilježen višak, pri čemu je višak iskazala i trgovinska bilanca Hrvatske, pokazale su danas objavljene prve procjene Eurostata.

 U trgovinskoj razmjeni Europske unije s ostatkom svijeta u listopadu je zabilježen višak, pri čemu je višak iskazala i trgovinska bilanca Hrvatske, pokazale su danas objavljene prve procjene Eurostata.

Vanjskotrgovinska bilanca EU28 iskazala je tako višak u iznosu 4,3 milijarde eura, dok je u istom razdoblju godine ranije iskazan manjak od 10,2 milijarde eura. U rujnu je bilanca iskazala manjak od 700 milijuna eura, čime je Eurostat korigirao preliminarni podatak prema kojem je bilanca iskazivala višak od 600 milijuna eura.

Ukupni izvoz EU-a u ostale zemlje svijeta uvećan je dva posto na godišnjoj razini, na 153,6 milijardi eura, dok je uvoz smanjen za osam posto, na 149,2 milijarde eura.

Na mjesečnoj razini, sezonski prilagođen ukupni izvoz 28-članog EU-a u listopadu je uvećan za 0,5 posto, na 144,9 milijardi eura, dok je sezonski prilagođen uvoz smanjen za 0,8 posto, na 139,4 milijarde eura. Pritom je u bilanci iskazan višak u iznosu 5,5 milijardi eura, nasuprot 3,7 milijardi eura viška u prethodnom mjesecu.

Sezonski prilagođen izvoz Hrvatske na mjesečnoj je razini uvećan za 1,5 posto, na približno 300 milijuna eura. Uvoz je pak smanjen za 34,5 posto, na također oko 300 milijuna eura. Trgovinska bilanca iskazala je tako višak od oko 100 milijuna eura, procjenjuju u Eurostatu, dok je u rujnu u istom iznosu iskazan manjak.

Višak u trgovinskoj bilanci eurozone u listopadu je uvećan na 17,2 milijarde eura, s 9,6 milijardi eura u istom mjesecu prošle godine. U rujnu je višak iznosio 10,9 milijardi eura, čime je Eurostat revidirao naniže preliminarni podatak kojim je višak bio procijenjen na 13,1 milijardu eura.

Izvoz eurozone u ostatak svijeta u listopadu je iznosio 172,2 milijarde eura i bio je za jedan posto veći u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Uvoz je, pak, u navedenom razdoblju smanjen za tri posto, na 155 milijardi eura, pokazalo je izvješće europskog ureda Eurostata.

Prema sezonski prilagođenim podacima, izvoz eurozone u listopadu je uvećan za 0,2 posto na mjesečnoj razini, dok je uvoz smanjen za 1,2 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Sezonski prilagođen izvoz Hrvatske na mjesečnoj je razini uvećan za 1,5 posto, na približno 300 milijuna eura. Uvoz je pak smanjen za 34,5 posto, na također oko 300 milijuna eura. Trgovinska bilanca iskazala je tako višak od oko 100 milijuna eura”

300-300 = +100 ??
I onda se pitaju kako je Eu zapala u krizu.[emo_zloban]

New Report

Close