Virtualna kartica za djecu Mudrica omogućuje razne pogodnosti za sve roditelje kod 120 partnera, a većim brojem djece popusti rastu

Autor: Borivoje Dokler , 26. rujan 2022. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

E-Dječja kartica je pronatalitetna mjera Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade koja osim što utječe na poboljšanje obiteljskog standarda, pridonosi i kvalitetnijem raspolaganju obiteljskim vremenom.

U ovom izazovnom vremenu u kojem se nalazimo obitelj se još jednom pokazala kao ono najvrjednije što imamo, a tu vrijednost Središnji državni ured za demografiju i mlade dodatno naglašava Mudricom, prijateljicom svake obitelji.

Riječ je o e-Dječjoj kartici, projektu kojega Središnji ured razvija, promišlja i u konačnici želi implementirati u svakodnevicu onih kojima je najpotrebnije – roditelja i njihove djece.

Korak dalje
Poticajne obiteljske i populacijske mjere predstavljaju prioritet djelovanja Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade koje je usmjereno na dugoročno poboljšanje demografskih kretanja i stvaranja povoljnog i poticajnog okruženja za obitelj i mlade. E-

Dječja kartica je pronatalitetna mjera koja kroz sustav popusta i pogodnosti za korisnike s djecom, bez obzira na njihove prihode, omogućuje povoljniji pristup robama i uslugama, odnosno poboljšanje obiteljskog standarda.

Josić

Virtualna dječja kartica predstavlja svojevrsni simbol društvenog konsenzusa oko demografske obnove s ciljem promoviranja obitelji s više djece.

Korisnici e-Dječje kartice mogu biti svi roditelji najmanje jednog djeteta do 18 godina života, skrbnici i udomitelji. I u državama EU prepoznata je potreba za promicanjem socijalnih i ekonomskih prava i interesa obitelji s djecom.

U Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i drugima djeluju nezavisne, nevladine udruge za obitelji s troje ili više djece kako bi im pružile potporu i zaštitu te osnažile njihov integritet.

Kako ističu iz Središnjeg državnog ureda u Hrvatskoj također djeluje udruga obitelji s troje ili više djece koja svojim članovima preko partnerskih tvrtki i organizacija osigurava razne pogodnosti. No, hrvatska Vlada je u okviru provođenja mjera i aktivnosti vezanih uz obiteljsku i populacijsku politiku odlučila napraviti korak dalje u odnosu na druge zemlje.

Pogodnosti za svako dijete
Projekt – virtualna Dječja kartica, zamišljen je još krajem 2018. godine u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kao potpora i olakšica roditeljima te njihovoj djeci. Korištenje e-Dječje kartice, u suradnji s partnerima iz javnog i privatnog sektora koji su prepoznali potrebu sinergijskog djelovanja za poboljšanje demografske slike Hrvatske, omogućava razne pogodnosti odnosno popuste na proizvode i usluge.

Za razliku od ranije spomenutih država, ovim projektom osiguravaju se pogodnosti za svako dijete, a većim brojem djece u obitelji postotak popusta i pogodnosti na proizvode i usluge raste.

E-Dječja kartica dostupna je kao besplatna mobilna aplikacija ‘Mudrica’ putem koje roditelji ostvaruju razne popuste, a ista je povezana sa sustavom e-Građani čime se osigurava točnost i sigurnost podataka te doprinosi digitalizaciji.

Poboljšanje obiteljskog standarda
E-dječja kartica okuplja široki spektar javih i privatnih partnera iz kulturnog, gospodarskog, zdravstvenog, obrazovnog, sportskog i drugih, za obitelj bitnih područja. Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka Josić objašnjava kako na taj način virtualna dječja kartica predstavlja svojevrsni simbol društvenog konsenzusa oko demografske obnove s ciljem promoviranja obitelji s više djece.

Niz pogodnosti i usluga koje su obiteljima s djecom kroz e-Dječju karticu omogućene, osim što utječu na poboljšanje obiteljskog standarda, također, u svakodnevnom užurbanom načinu života, pridonose kvalitetnijem raspolaganju obiteljskim vremenom.

E-Dječja kartica ‘Mudrica’ dostupna je za korištenje putem sustava e-Građani od 21. prosinca 2020. godine., a u rujnu 2022. godine broji preko 24.000 korisnika te više od 120 partnera iz javnog i privatnog sektora.

Roditelj koji želi postati korisnik e-Dječje kartice treba podnijeti zahtjev za korištenje u sustavu e-Građani gdje je otvorena usluga e-Dječja kartica. Za pristup e-usluzi e-Dječja kartica potrebna je vjerodajnica sigurnosne razine 2.

Nakon podnošenja zahtjeva sustav provjerava podatke prijavitelja u Matici rođenih, registru skrbnika ili registru udomitelja te ukoliko su zadovoljeni uvjeti, odobrava zahtjev te šalje aktivacijske podatke na email adresu i korisnički pretinac korisnika.

Mobilna aplikacija
Nakon aktivacije, kako biste mogli koristiti pogodnosti e-Dječje kartice, potrebno je s Google Play storea ili Apple storea na vaš mobitel preuzeti i instalirati mobilnu aplikaciju ‘Mudrica’.

Nakon unošenja ID-a korisnika, aktivacijskog koda i odabira PIN-a možete početi koristiti pogodnosti koje vam pruža Mudrica. Partneri su u aplikaciji podijeljeni u kategorije, a može ih se pretraživati putem interaktivne karte ovisno o lokaciji korisnika. Klikom na odabranu poslovnicu partnera vidljive su pogodnosti ili popusti koje pruža određeni partner.

Uz to, samo korištenje usluge kod partnera je jednostavno, točnije potrebno je pokazati generirani bar kod ili osobni identifikator u mobilnoj aplikaciji Mudrici prilikom kupovine ili korištenja usluge i na taj način ostvariti popust ili pogodnost.

Popis partnera i informacije o pogodnostima i popustima dostupne su na posebno dizajniranoj stranici Mudrice: https://www.e-djecjakartica.hr, ali i unutar same mobilne aplikacije na interaktivnoj karti pomoću koje se korisnici mogu brzo i jednostavno informirati o partnerima, njihovoj lokaciji i popustima ili pogodnostima koje nude. E-Dječja kartica ‘’Mudrica’’ nije sredstvo plaćanja već je isprava kojom se utvrđuje roditelj s brojem djece, a na temelju koje ima mogućnost za ostvarivanje pogodnosti i popusta kod ugovorenih partnera.

24

tisuće korisnika u rujnu 2022. imala je e-Dječja kartica

Predviđene pogodnosti odnosno popusti, povećavaju se kod većine partnera s brojem djece u obitelji. Iskustva pojedinih europskih zemalja ukazuju kako je korištenje obiteljske kartice učinkovit alat za smanjenje troškova obitelji s više djece te ekonomičnije raspolaganje obiteljskim vremenom.

Olakšati svakodnevni život, omogućiti svim roditeljima određene materijalne olakšice i pogodnosti te pridonijeti digitalizaciji društva samo su neki od ciljeva ovog Projekta.

Cilj Središnjeg državnog ureda je, između ostalog ističe državna tajnica, e-Dječjom karticom promicati društveno odgovorno poslovanje za stvaranje povoljnog i poticajnog okruženja za obitelj i mlade.

Daljnje aktivnosti Središnjeg državnog ureda na projektu bit će usmjerene na unaprjeđenje postojećeg sustava u smislu što većeg „user-friendly“ doživljaja aplikacije, aktivaciju što većeg broja novih, atraktivnih partnera s ciljem proširenja usluge na što veći krug korisnika kao i što veću regionalnu rasprostranjenost partnera.

Osobito će se nastojati uključiti javne subjekte te državna tijela da pogodnostima na svoje usluge doprinesu rasterećenju kućnih budžeta obitelji s djecom što je u današnja izazovna vremena od osobite važnosti.

Ovim putem također pozivamo sve gospodarske subjekte, privatne ili javne da se jave Središnjem državnom uredu putem elektroničke adrese info.djecjakartica@demografijaimladi.hr i sudjeluju u stvaranju pozitivnog obiteljskog okruženja te tako budu i javno prepoznati kao društveno odgovorna tvrtka.“

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close