Virovitičani u oživljavanje mljekarstva ulažu 36 milijuna kuna

Autor: Božica Babić , 19. veljača 2014. u 22:00
Centar će biti u Poduzetničkoj zoni III u Virovitici na 1458 četvornih metara

Gradska vlast darovala je zemljište, a Županija je platila dokumentaciju i ishodila građevinsku. Centar će se baviti istraživanjima, pružat će i usluge transfera tehnologije…

Centar za razvoj mliječnih proizvoda tek je jedan u nizu projekata koje planira realizirati Virovitičko-podravska županija.

Bit će smješten u Poduzetničkoj zoni III u Virovitici na površini velikoj 1458 četvornih metara, a ukupna vrijednost investicije procijenjena je na 36 milijuna kuna. Gradska vlast darovala je zemljište, a Županija je platila trošak dokumentacije i ishodila građevnu dozvolu, objašnjava župan Tomislav Tolušić i dodaje kako tim projektom zapravo namjeravaju sagraditi središte potpore brojnim proizvođačima mlijeka, i to ne samo s prostora svoje nego i županija s kojima graniče. Centar će se, najavljuje župan, baviti razvojnim istraživanjima, pružat će i usluge transfera tehnologije, izrade nulte serije novog proizvoda, ali i kontinuiranim istraživanjima tržišta mlijeka i mliječnih proizvoda te uslugama informiranja, edukacije, brendiranja, marketinga i promocije mljekarskog sektora. Sva rješenja centra bit će ponuđena na korištenje prerađivačima mlijeka s područja cijele Hrvatske.

Centar je zamišljen i kao središte za praktičnu potporu brojnim malim i srednjim proizvođačima mlijeka, pa će tako među ostalim pružati uslugu prerade mlijeka za proizvođače s područja Virovitičko-podravske županije čije su farme dislocirane u promjeru četrdesetak kilometara. U centru će, najavljuje župan Tolušić, u startu biti otvoreno desetak radnih mjesta, a prema zacrtanim planovima trebao bi biti u punoj funkciji potkraj 2015. godine. Ovaj projekt su, kaže Tolušić, kandidirali i za nepovratne potpore iz fondova Europske unije, očekuju da bi kroz taj model iz europske blagajne mogli dobiti čak do 90 posto sredstava. Javit će se i na prvi natječaj Ministarstva regionalnog razvoja koji se očekuje ovih dana i kroz koji će za nova investiranja biti ponuđeno 27 milijuna eura. Županija, tvrdi Tolušić, za 15 novih investicija već ima gotove projekte, a za neke i građevne dozvole pa s optimizmom najavljuje kako će do 2017. godine najmanje njih 10 biti u cijelosti završeno.  

Inicijativa za gradnju centra za razvoj mliječnih proizvoda, otkriva župan, krenula je od farmera, koje je kriza u mljekarstvu gurnula u gubitke uz neizvjesnu budućnost. Kako oni nisu kreditno sposobni, u projekt su ušli Grad i Županija. U Virovitičko-podravskoj županiji 2005. proizvodnjom mlijeka bavilo se 1612 farmera koji su u otkup dali 20 milijuna kilograma mlijeka. Rekordan otkup mlijeka u županiji je ostvaren 2009., a iznosio je 25,2 milijuna kilograma uz angažman 929 farmera. Dramatično urušavanje mljekarstva prošle godine nije mimoišlo ni Tolušićevu županiju, u otkup je isporučeno tek 17,4 milijuna kilograma, a proizvodnjom mlijeka bavio se tek 571 farmer. Budući centar, uvjeren je župan, vratit će proizvodnju mlijeka na rekordne razine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close