Vir s izrazito visokim porastima u turizmu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. srpanj 2014. u 09:16
Foto: Dino Stanin

Najveće udjele pritom imaju domaći turisti, što je također rijetkost među jadranskim odredištima.

Kao jedna od rijetkih destinacija na Jadranu, otok Vir u Zadarskoj županiji može se ove godine pohvaliti izrazito visokim porastima turističkih dolazaka i noćenja, od 40 odnosno 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a do kraja godine mogao bi opet imati i više od milijun noćenja.

Doznaje se to iz Turističke zajednice općine Vir, čiji podaci o fizičkom turističkom prometu pokazuju da je u prvih šest mjeseci ove godine na Viru ostvareno 24,5 tisuće turističkih dolazaka i 268,2 tisuće noćenja. Najveće udjele pritom imaju domaći turisti, što je također rijetkost među jadranskim odredištima.

Domaći turisti na Viru zaslužni su za više od 63 posto ukupnih dolazaka i gotovo 77 posto ukupnih noćenja, a ove su godine u prvih šest mjeseci upravo njihovi porasti najviše pridonijeli ukupnom rastu prometa. U tome razdoblju bilo ih je ukupno 15,5 tisuća, s malo više od 206 tisuća noćenja, što su porasti od čak 52 odnosno gotovo 59 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Takvo veliko povećanje broja domaćih turista direktor virske Turističke zajednice Šime Vučetić za Hinu objašnjava uređenim i sustavnim bavljenjem registriranjem turista-vikendaša, koji plaćaju paušalnu boravišnu pristojbu i koje registriraju u realnom vremenu, pa bilo to par dana u siječnju ili mjesec dana u ljetu. U to su uključeni i domaći i strani vlasnici kuća i apartmana na Viru te njihovi prijatelji i rodbina.

Za to su zaslužni napori na uređivanju sustava registracije i naplate boravišne pristojbe, ističe Vučetić, dodajući da su postoci rasta dolazaka i noćenja turista relativno visoki, iznad deset posto, i kada isključe te skupine turista.

Stranih turista u prvih je šest mjeseci ove godine na Viru bilo devet tisuća ili 23 posto više nego lani, koji su ostvarili 62,2 tisuće noćenja ili rast od 21 posto.

Porastima broja stranih turista na Viru svakako pridonosi i intenzivna promocija Vira na stranim tržištima zadnjih nekoliko godina, posebno u Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj i Češkoj, čiji su turisti po brojnosti i na prva četiri mjesta u strukturi dolazaka stranaca na Vir. U noćenjima su prvi Nijemci, koje slijede Slovenci, Mađari i Česi.

Na upit prate li fizičke pokazatelje i financijski, Vučetić ističe da je to teško reći. Kako dodaje, i ove se godine primjećuje određena štednja zbog nastavka kriznih trendova u Hrvatskoj i nekim drugim zemljama, što posebno osjete ugostitelji i štandovi na kojima se prodaju suveniri i razna druga roba.

Ipak, na Viru turistički i drugi sektori nadaju se dobroj godini i nastavku pozitivnih trendova, prisutnih zadnjih godina. Još prije dvije godine Vir je po prvi put u svojoj turističkoj povijesti prešao granicu, kako kažu, za mnoge hrvatske turističke destinacije još uvijek magičnih, milijun ostvarenih turističkih noćenja. Ta ja brojka premašena i lani, a nadaju se da će i ove.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A da mozda napisu koliko je objekata na Viru prikljuceno na vodovod i kanalizaciju ?

New Report

Close