Vinski otpad može biti koristan mnogim industrijama

Autor: Božica Babić , 31. siječanj 2016. u 22:00
Verica Dragović Uzelac, PBF/Igor Kralj/PIXSELL

Uz pomoć novih tehnologija komina od zagađivača postaje vrlo tražena sirovina u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj proizvodnji.

Godišnje se u Hrvatskoj proizvede 180-200 tisuća tona vinskog grožđa, od toga se na kominu odnosi 36-40 tisuća tona, no taj nusproizvod dosad nije bio prepoznat kao visokovrijedni otpad nego je završavao u kompostu ili je odbacivan u okoliš uzrokujući velika onečišćenja.

Zajedničkim projektom zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF) i tvrtke Agrolaguna iz koncerna Agrokor pod nazivom "Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina", koji je vodila prof. dr. sc. Verica Dragović Uzelac, komina može biti kvalitetna sirovina, vrlo tražena od prehrambene, farmaceutske i kozmetičke industrije. Ukupna vrijednost projekta je 4,23 milijuna kuna, od toga je 85 posto stiglo iz Strukturnih fondova EU, a ostatak iz proračuna RH.

"Rezultati ovog istraživanja kroz razvoj i primjenu novih tehnologija te know how imaju značajan utjecaj na produktivnost poduzeća koja se bave vinarstvom, a Hrvatska se može pozicionirati kao ekološki odgovorna zemlja i predvodnica razvoja održiva gospodarstva ostalim članicama regije", naglasila je Dragović Uzelac navodeći kako je tim projektom stvorena baza za nastavak istraživanja i na drugim nusproizvodima prehrambene industrije kao što su otpad od proizvodnje maslinovog ulja, jabuke, višnje ili rajčice.

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu Miljenko Šimpraga istaknuo je kako nisu ekipirani za bolje korištenje europskih potpora, jer na tome radi tek desetak osoba, pa je najavio osnivanje gospodarskoga ureda koji će povezati znanost i poduzetnike. Dekan PBF-a Damir Ježek otkrio je kako s jednim partnerom već pregovaraju o komercijalizaciji "vinskog" projekta prof. Dragović Uzelac. Novi ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić ustvrdio je da će se u Vladi zauzimati za brže procese i jednostavniju administrativnu proceduru kako bi se stvorila snažna poveznica znanosti i gospodarstva radi efikasnijeg povlačenja novca iz fondova EU za inovativne projekte. 

Komentirajte prvi

New Report

Close