Godišnje se u Hrvatskoj proizvede 180-200 tisuća tona vinskog grožđa, od toga se na kominu odnosi 36-40 tisuća tona, no taj nusproizvod dosad nije bio prepoznat kao visokovrijedni otpad nego je završavao u kompostu ili je odbacivan u okoliš uzrokujući velika onečišćenja.
Zajedničkim projektom zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF) i tvrtke Agrolaguna iz koncerna Agrokor pod nazivom "Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina", koji je vodila prof. dr. sc. Verica Dragović Uzelac, komina može biti kvalitetna sirovina, vrlo tražena od prehrambene, farmaceutske i kozmetičke industrije. Ukupna vrijednost projekta je 4,23 milijuna kuna, od toga je 85 posto stiglo iz Strukturnih fondova EU, a ostatak iz proračuna RH.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu