Vinarima dodatnih 13 milijuna kuna za kriznu destilaciju i skladištenje vina

Autor: Objava za medije , 23. srpanj 2020. u 11:21
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na e-savjetovanju objavljen je prijedlog Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019. – 2023., tzv. vinska omotnica, kojim se značajno povećavaju sredstva za mjere krizne destilacije i krizno skladištenje.

Umjesto prvotno planiranih 43 milijuna kuna Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je, dodatnih 13 milijuna kuna pa sada ukupne potpore za stabilizaciju tržišta vina iznose 56 i pol milijuna kuna.

Udruženje vinarstva HGK pozdravlja takvu odluku kojom se predviđa značajno povećanje sredstava za mjere krizne destilacije i kriznog skladištenja vina s 43 milijuna kuna na 56 i pol milijuna kuna. Konkretno, za mjeru krizne destilacije vina sredstva su povećana s 38 milijuna kuna na 46,5 milijuna kuna, a za mjeru kriznog skladištenja vina s 5 milijuna kn na 10 milijuna kuna. Vjerujem da će sredstava biti u cijelosti iskorištena i da će značajno ublažiti posljedice pandemije i pada turističke potrošnje, jer ne treba zaboraviti da naši vinari oko 70 posto ukupne proizvodnje plasiraju kroz turizam i HOREC-a kanale“, poručio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević i dodao kako je ovo još jedan primjer dobre suradnje proizvođača i resornog Ministarstva poljoprivrede.

Naime, kriza uzrokovana koronavirusom snažno je pogodila i vinogradarsko-vinarski sektor, stoga je Hrvatska gospodarska komora resornom Ministarstvu poljoprivrede još ranije predložila izmjene Vinske omotnice.

Prodaja vina u Hrvatskoj ima izrazito sezonski karakter, odnosno u značajnom postotku je vezana za turističku sezonu koja će ove godine biti na 30%-tnoj razini prethodnih godina što je već dovelo do pada prodaje vina od 80 posto u predsezoni i prvoj polovici godine, a očekuje se prosječni pad na godišnjoj razini od 50 posto.

Programima krizne destilacije i skladištenja pomoći će se sektoru vinarstva u premošćivanju tekuće likvidnosti, očuvanju zaposlenosti i pripremama za otkup grožđa berbe 2020. i to ne samo kroz financijsku potporu već i uklanjanjem viškova vina iz podruma.

Komentirajte prvi

New Report

Close