Vinari: Idealan tajming za nove financijske ‘injekcije’

Autor: Marta Duić , 03. siječanj 2019. u 21:59
David Štampar, međimurski vinar i predsjednik vinske udruge Hortus Croatiae

Do 2023. godine 55,4 milijuna € potpora, prvi natječaji do kraja siječnja.

Vlada je donijela Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023., kojim se stvara podloga za financijsku potporu u iznosu od 55,4 milijuna eura za poticanje investicija i razvojnih projekata, točnije 11,09 milijuna eura godišnje.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je da će do kraja mjeseca biti prvi natječaji iz ove vinske omotnice. U obrazloženju stoji kako će novac osigurati i planirati u projekcijama državnoga proračuna za iduće tri godine, uz planirani godišnji iznos od 83,19 milijuna kuna. Veći dio iznosa, 10,8 milijuna eura osigurat će se iz EU fondova, a iz državnog proračuna 260,1 tisuću eura. 

 "Ovo je svakako optimističan početak nove godine. Za manje obiteljske vinarije poput naše i velike većine u Hrvatskoj, ovo je odlična potpora uz koju ćemo moći modernizirati podrume i podići razinu kvalitete vina kako bismo brendirali hrvatska vina te lakše konkurirali na vanjskim tržištima.

Time će se ostaviti više prostora manjim i novim vinarima na domaćem tržištu", smatra međimurski vinar David Štampar.  Hvarski vinar Andro Tomić ističe kako je odabran idealan trenutak jer je vinska scena sazrela za ovakvu "injekciju": "Veliki sustavi koji su proizvodili masovne količine gube svoju ulogu, a dolazi do afirmacije individualnih proizvođača, novih vinara koji rade na kvaliteti, kreativnosti i jačanju brendova.

Podržavam ove mjere jer nema napretka bez jakih financijskih injekcija, u smislu jačanja brendova i stabilizacije proizvodnje vina. Vjerujem da ćemo zajedno internacionalno izbrendirati hrvatsku kao zemlju vina." 

Komentirajte prvi

New Report

Close