Vidljiv napredak hrvatske kulture ulaganja u inovacije

Autor: Sponzorirani članak , 28. kolovoz 2014. u 16:28
Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a

‘Nakon ostvarene potpore i jamstva HAMAG-BICRO-a, kao i HBOR-ovog kredita, izašli smo na međunarodno tržište’.

Jučer je u organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Europske poduzetničke mreže i projekta FINNO, održana radionica 'Razmjena dobre prakse inovativnih poduhvata'. Velik interes malih i srednjih poduzetnika izazvale su tri paralelno održane panel rasprave na temu inovacija koje su ukazale na prilike i probleme s kojima se inovativni poduzetnici danas susreću.

Program radionice započeo je uvodnim obraćanjem Darka Liovića, predsjednika Uprave HAMAG-BICRO:

'HAMAG-BICRO kroz ovakav oblik panel rasprava nastoji aktivno uključiti inovativne poduzetnike u razmjenu dobre prakse kako bi se kreirale prilike za poboljšanje inovacijskog procesa. S obzirom u Hrvatskoj ne postoje dovoljni izvori financiranja inovacija, Agencija ove godine uvodi novi program equity jamstava te intezivno radi na uspostavljanju fonda rizičnog kapitala koji se očekuje u 2015. godini.'

Razmjena dobre prakse nastavljena je edukacijom Kako napisati projekt za Obzor 2020 koju je vodio Nikola Balić ispred Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu te kroz panel rasprave na temu Projektni menadžment, Suradnja, Transfer tehnologije i Intelektualno vlasništvo te Internacionalizacija i Rizični kapital.

Na okruglom stolu Projektni menadžment predstavnici tvrtki koje su uspješno prijavile, provele i ostvarile očekivane rezultate u realizaciji više inovativnih projekata raspravljali su o problemima s kojima se poduzetnici susreću u nekoj od faza inovativnog procesa. Tri uspješna HAMAG-BICRO korisnika Zvonimir Viduka, direktor tvrtke Altpro d.o.o. i Gordan Lauc, direktor tvrtke Genos d.o.o. te Tomislav Bronzin, direktor tvrtke Citus d.o.o. naglasili su kako je potreban kontinuiran razvoj proizvoda ili usluga, odnosno iste je potrebno konstantno dorađivati kako bi na tržištu konkurirali inovativnošću. Tvrtka Altpro ostvarila je financijsku potporu HAMAG – BICRO-a u vrijednosti od 5 milijuna kuna za tri inovativna proizvoda koji su potpuno razvijeni u Hrvatskoj na bazi vlastitog znanja i koji su dokazali svoju konkurentnost na globalnom tržištu. Istraživanja tvrtke Genos d.o.o. su prepoznata u okviru HAMAG – BICRO programa potpore za četiri inovativna projekta, a međunarodno priznanje istraživačkom timu stručnjaka najbolje potvrđuje sudjelovanje u šest velikih FP7 projekata financiranih od Europske komisije, dok je razvojni tim CITUS-a dobio više od 40 međunarodnih nagrada za inovacije. Raspravljalo se i o ulozi države koja putem javnih nabava također može povećati potražnju za inovacijama malih inovativnih poduzetnika. Taj indirektan poticaj inovacijama zagovara i Europska komisija. Zaključeno je kako se ključni koraci za uspješno upravljanje projektom ogledaju u udruživanju poduzetnika u klastere, povezivanju sa znanstveno-istraživačkim institucijama te internacionalizaciji.

Zaključak rasprave na temu Transfer tehnologije i intelektualno vlasništvo ukazuje na potrebu udruživanja znanstveno – istraživačkih institucija s gospodarstvom, odnosno manjak suradnje profesor – poduzetnik. Iz primjera tvrtke Repsly (nekadašnji Salespod) vidljivo je kako industrijski projekti koji imaju partnera iz akademske zajednice imaju puno veće mogućnosti za komercijalizaciju. Isprva je tvrtka bila je korisnik HAMAG-BICRO programa IRCRO (potpora u iznosu 900.000,00 kn) da bi ove godine osigurali 1,25 milijuna dolara investicije od Lauchpad Venturegrupe iz Bostona, zatim First Beverage grupe iz Los Angelesa, te K5 Venturesa iz Njemačke. Na okruglom stolu iznesen je i prijedlog stipendiranja studenata na završnim godinama fakulteta koji bi svoj diplomski rad zasnivali na konkretnom problemu poduzeća. Ukoliko bi takva angažiranost studenta ukazala na rješenje problema za poduzeće, otvarala bi se mogućnost zapošljavanja studenata u takvom poduzeću.

Raspravom Internacionalizacija i rizični kapital zaključeno je kako je izlazak na međunarodno tržišta presudan za uspješnu komercijalizaciju inovativnog projekta. Ivor Bihar iz tvrtke Degordian kroz njihov primjer predstavio je mogućnosti ostvarenja investicija kroz fondove rizičnog kapitala dok je Aljoša Bošković iz tvrke BANKO naglasio  internacionalizaciju kao imperativ.

'Nakon ostvarene potpore i jamstva HAMAG-BICRO-a, kao i HBOR-ovog kredita, izašli smo na međunarodno tržište, plasirali proizvod u više od 10 zemalja, otvorili predstavništvo u Turskoj i uspjeli. Veselimo se najavljenom otvaranju fonda za rizični kapital u Hrvatskoj kojim ćemo, vjerujem, dobiti priliku komercijalizirati i naše nove projekte' – izjavio je g. Bošković.

HAMAG-BICRO svojim programima potpore inovacijama, equity jamstvima i uspostavljanjem fonda rizičnog kapitala, Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP) putem crowdfunding kampanje za inicijalno financiranje novih poduhvata te Ministarstvo poduzetništva i obrta mjerom Inovacije u poduzetništvu uvelike unaprjeđuju kulturu ulaganja u inovacije u Hrvatskoj.

 

New Report

Close