‘Vidjet ćemo tko je Djed Mraz, a tko agent stranih banaka’

Autor: Poslovni.hr/H , 11. rujan 2015. u 13:44
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a u četvrtak je u intervjuu za Dnevnik HRT-a poručio Milanoviću da se “ponaša kao pomahnitali Djed Mraz, koji s tuđom karticom u debelom minusu, kupuje poklone i dijeli ih, zato jer mu to treba kako bi zadržao vlast na predstojećim parlamentarnim izborima”.

Vidjet ćemo tko je Djed Mraz, a tko agent stranih banaka, poručio je u petak premijer Zoran Milanović, odgovarajući na prozivke predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da se pred izbore ponaša kao "pomahnitali Djed Mraz" te kupuje i dijeli poklone kako bi zadržao vlast.

"Ovo su sve mjere koje su pripremane mjesecima, godinu dana. Nisam Djed Mraz, ali sam predsjednik hrvatske Vlade i to namjeravam ostati. Naravno, pitat će se građane prije svega i vidjet ćemo tko je Djed Mraz, a tko agent stranih banaka. Tko je ovdje klijent bankara, a tko u teškim uvjetima radi za dobro naših ljudi", rekao je Milanović u Slavonskom Brodu.

Istaknuo je kako je Djed Mraz jedna simpatična pojava te mu je drago da ga Karamarko takvim vidi.

Predsjednik HDZ-a u četvrtak je u intervjuu za Dnevnik HRT-a poručio Milanoviću da se "ponaša kao pomahnitali Djed Mraz, koji s tuđom karticom u debelom minusu, kupuje poklone i dijeli ih, zato jer mu to treba kako bi zadržao vlast na predstojećim parlamentarnim izborima". No, upozorio je, vlasnici te kartice su hrvatski građani koji će sve to i platiti, a nove je odluke premijera Milanovića nazvao predizbornim populizmom.

Draga mi je Austrija, ali draža Hrvatska

U Slavonskom Brodu, gdje je bio na svečanosti otvorenja nove školske sportske dvorane te u obilasku radova na podvožnjaku na međunarodnom pružnom pravcu Zagreb-Beograd, Milanović je komentirao i medijske napise da će Austrija, zbog zakonskog prijedloga hrvatske Vlade da se problem zaduženih u švicarskim francima riješi konverzijom takvih kredita u kredite vezane uz euro, tražiti reakciju ministara financija EU.

"Austrijski ministar je austrijski ministar, Lalovac je hrvatski ministar, ja sam hrvatski premijer. Draga mi je Austrija, ali mi je puno draža Hrvatska", istaknuo je.

Jutarnji list u petak piše da je austrijski ministar financija uputio pismo hrvatskom kolegi Borisu Lalovcu, u kojemu izražava razumijevanje za potrebu rješavanja problema kredita odobrenih uz franak, ali problematičnim smatra da se cijeli trošak prebaci na banke, što će, smatra, loše utjecati na povjerenje ulagača zbog pravne nesigurnosti.

"Intervenirat ćemo na neformalnom sastanku Ecofina, kako bi se slučajem pozabavili ministri financija, Europska komisija i ECB", navodi austrijski ministar Hans Jörg Schelling, pozivajući ministra Lalovca na dijalog s bankarima i pronalaženje rješenja.

Hrvatska Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedloge zakonskih izmjena za rješenje problema zaduženih u švicarskim francima konverzijom takvih kredita u kredite vezane uz euro, i to na način da se položaj korisnika tih kredita izjednači s položajem u kojem bi bili da su uzeli kredit u eurima.

Kroz izmjene dvaju zakona – o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju – Vlada predlaže konverziju kredita u "švicarcima" i s valutnom klauzulom na dobrovoljnoj bazi, ovisi o odluci potrošača, i to za sve kredite u "švicarcima" koji su u otplati, koji su prodani ili na bilo koji način ustupljeni trećoj strani i sl., no ne i na kredite koji su redovno ili prijevremeno otplaćeni.

Također, predviđa se i mogućnost konverzije takvih kredita koje su podigle fizičke osobe koje obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja, obrtnicima, trgovcima pojedincima te nositeljima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, odnosno sve one koji odgovaraju svojom osobnom imovinom.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kizo, infantilni tenkre, je odabrao strategiju “odlučno možda” vjerojatno prema naputku stranog savjetnika! Opet želi prevariti glasače šarenom bižuterijom. Koji integritet i osjećaj odgovornosti! Fuj!

kukuriku-poucak

uzmi-sirotinji-da-potkupis-siromasne

Što su parafiskalna davanja?

Naravno da će struja poskupjeti

Kome se najviše uzima – pa siromašnima

UVESTI nešto što se zove “dodatak na cijenu električne energije” za kućanstva i onda reći da struja neće poskupjeti – znači ili prodavati predizbornu demagogiju, ili biti gl’up.
U prvom slučaju, aktualna Vlada je ušla u polje prodavanja magle…

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kukuriku-poucak–uzmi-sirotinji-da-potkupis-siromasne/841483.aspx

vlada-kupuje-603-nova-auta-za-758-milijuna

DRŽAVNI ured za središnju javnu nabavu raspisao je natječaj za kupnju 603 novih vozila na što će ukupno biti potrošeno 60.680.000,00 kuna bez PDV-a. Kada se uračuna 25 posto PDV-a, dolazimo do cifre od 75.850.000 kuna.

Za četiri terenca 2,5 milijuna

U tijeku još jedan natječaj težak 12,8 milijuna kuna

Prošle godine kupili aute za 271 milijun kuna

Građane je najviše zasmetala činjenica da su se za potrebe ministara nabavljale luksuzne limuzine koje su porezne obveznike koštale čak 650 tisuća kuna.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ovo-necete-cuti-od-milanovica-vlada-kupuje-603-nova-auta-za-758-milijuna-kuna/841334.aspx

New Report

Close