FOTO/VIDEO: Veliki požar na Pelješcu zahvatio četiri kuće, sve snage raspoređene u obrani Orebića

Autor: Poslovni.hr , 25. rujan 2018. u 21:00
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U jutarnjim satima buknuo je požar u mjestu Mokalo na Pelješcu, a vatrogascima koji su na terenu, u gašenju posao otežavala jaka bura. U popodnevnim satima požar je stigao do samog ulaza u Orebić, a vatra je zahvatila kuće. Osim na Pelješcu, požari su buknuli diljem Dalmacije – u Splitu (na Marjanu), u Kuli Norinskoj, Šibeniku, Metkoviću…

Stanje na požarištu kod Orebića još je iznimno ozbiljno te su na tom području raspoređene sve raspoložive snage, a kako je vjetar okrenuo smjer, ojačao je požar od sela Mokala prema Postupu, zbog čega onamo stižu dodatne snage, doznaje se u utorak navečer od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića. 

 "Još je puno akcije pred nama. Moramo odgovornije preuzeti što god možemo. Kroz noć nema povlačenja. Niti jedan vatrogasac neće sići s brda. Svi smo sad na brdu, a radimo smjene koliko možemo. Nema niti malo opuštanja", rekao je Simović o požaru u kojem su nagorjele četiri kuće.

 Dodao je da je dio vatrogasnih snaga iz Šibenika i Zadra preusmjeren u Kulu Norinsku, gdje se požar, prema njegovim informacijama, proširio.
 Iz Dubrovačko-neretvanske županije izvijestili su kako je na terenu trenutačno više od 300 vatrogasaca iz županije i iz drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga.

 U borbi s vatrom sudjelovala su tijekom dana i tri kanadera te stotinjak pripadnika Hrvatske vojske.

Podsjetimo, na četiri kuće u Stankovićima, na području Orebića, požar je u utorak popodne zahvatio potkrovlje i dio fasade, dok su donji dijelovi spašeni, a kako je bura malo oslabjela, požar osim kopnenih snaga gase i kanaderi, izjavio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

 Stjepan Simović je istaknuo da vatrogasci nastoje odbiti požar te da će nastati golem problem ako se počne vraćati prema šumi u smjeru Orebića.
 "Na granici smo da se to dogodi. Situacija je jako zahtjevna. Riječ je o vatrenoj liniji dugoj oko četiri kilometra", rekao je Simović.

 Na gašenju razbuktalog požara na nepristupačnom terenu kod Mokala, mjesta u blizini Orebića, angažirane su dodatne vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije, a tri kanadera koja su bila upućena u Kulu Norinsku preusmjerena su na Pelješac. U pripremi je i četvrti kanader, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

 Dva su kanadera tijekom dana već bila upućena na teren, ali zbog jake bure, nisu mogli gasiti požar pa su se vratili u splitsku zračnu luku.
 Vatru trenutačno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Dubrovnika, javne vatrogasne postrojbe Dubrovačkog primorja, Mljeta i Dubrovačkih vatrogasaca te dobrovoljna vatrogasna društva iz Orebića, Kune, Putnikovića, Vignja, Korčule i Trpnja.

 

Predsjednica zabrinuta

Zabrinutost zbog požara izrazila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. "Razgovarala sam za zapovjednikom, pitala sam kakvo je stanje. Dosta sam zabrinuta obzirom na vremenske prilike i nezgodu koja se dogodila s cisternom. Hvala Bogu, nije bilo ljudskih žrtava. Vatrogasci su uspjeli na vrijeme iskočiti, malo su se ogrebali i želim im da se što prije oporave. Vrijeme se malo smiruje, tako da kanaderi mogu letjeti", rekla je predsjednica.

 Po podacima DUZS-a, na požarište su upućeni i vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Splita (14 vatrogasaca s četiri vozila) i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Šibenika (četiri vatrogasca s dva vozila).
 Kako je priopćilo Ministarstvo obrane, onamo je poslano i 50 vojnika, dva helikoptera i desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.
 Zbog blizine vatrene linije, evakuirano je 40 stanovnika Mokala prema Postupu, a turisti iz dvaju obližnjih kampova evakuirani su na igralište u Orebiću, ističu iz DUZS-a.

 HAK je izvijestio da je prekinut promet na cesti DC 414 na predjelu Postupu kod Orebića. Zatvorena je Pelješka cesta na predjelu Kriva dolina kod skretanja prema Trpnju, a trajekt iz Korčule preusmjeren je na Trstenik, i to na liniji Dominče – Trstenik i Trstenik – Dominče.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti  Stožeri civilne zaštite stalno će pratiti daljnji razvoj situacije i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju za trenutno najugroženija područja, kao i angažiranja ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, navodi DUZS.

Komentirajte prvi

New Report

Close