VIDEO: Prvi Rafalei dobili hrvatske vojne oznake

Autor: Poslovni.hr , 08. kolovoz 2023. u 10:00
foto: tiktok/screenshot

Prva grupa naših vojnih pilota otišla je u Francusku na početku ove godine, a u njoj se nalaze naši najiskusniji vojni piloti, šestorica odabrana među pilotima supersoničnih MIG-ova 21.

O obuci naših vojnih pilota na Rafaleima u Francuskoj informacije se dobivaju na kapaljku, no na Instagramu se pojavilo nekoliko fotografija snimljenih u hangaru jedne francuske vojne baze, gdje se vidi da se na prvi naš Rafale ucrtavaju hrvatske vojne oznake, piše u utorak Večernji list.

Rep prvog našeg Rafalea već je obojen u prepoznatljive kvadratiće i grb, a na prednjem dijelu, ispod pilotske kabine, stavljena je karakteristična oznaka naših letača vitezova, koje su koristili još u vrijeme Domovinskog rata, navodi dnevnik.

To da će Rafalei biti obojeni u naše oznake još tijekom obuke u Francuskoj nije tajna jer se već pročulo da će, vjerojatno početkom rujna, u Francusku otići naša državna i vojna delegacija koja će nazočiti preuzimanju prvog našeg Rafalea na kojem će biti ucrtane oznake HRZ-a. Fotografije iz hangara, pak, potvrđuju da su pripreme za taj događaj već počele.

To je i u skladu s najavama da će nakon prve faze obuke naši piloti nastaviti dodatnu obuku leteći već na Rafaleima koje je Hrvatska kupila od francuske vojske. Prva grupa naših vojnih pilota otišla je u Francusku na početku ove godine, a u njoj se nalaze naši najiskusniji vojni piloti, šestorica odabrana među pilotima supersoničnih MIG-ova 21.

U drugim grupama pilota HRZ-a nalaze se mlađi piloti, koji još nemaju iskustva leta na jetovima te će njihova obuka u Francuskoj trajati do 18 mjeseci, za razliku od naših MIG-aša koji će sve obuke, uključivo i onu borbenu i za instruktore letenja, dovršiti u 15 mjeseci. Naši zrakoplovni tehničari i inženjeri u francuske vojne baze stigli su i dva mjeseca prije prvih naših pilota, piše novinar Večernjeg lista Davor Ivanković.

@martinovic_tony #france #croatia #rafalef3r #dassault #topgunmode #fyp #foryou ♬ Top Gun: Danger Zone – Geek Music

Komentirajte prvi

New Report

Close