VIDEO: Dosad nisu propustili nijedan natječaj na koji su se mogli prijaviti i dobiti sredstva

Autor: Poslovni.hr , 29. ožujak 2021. u 11:29
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Virovitičko-podravska županija u vrhu je po povlačenju sredstava Europske unije po glavi stanovnika i dosad nisu propustili nijedan natječaj na koji su se mogli prijaviti i dobiti sredstva, bilo da je riječ o poljoprivredi, zdravstvu, obrazovanju, turizmu, kulturnoj baštini…

Župan Igor Andrović, koji je gostovao u video intervjuu Poslovnog TV, osvrnuo se na četverogodišnje razdoblje i projekte, ali i korištenje EU sredstava u županiji koja u tri grada i 13 općina broji više od 80.000 stanovnika.

“Četiri godine su brzo prošle, a mi smo u ovaj mandat ušli s puno spremnih projekata i građevinskih dozvola, te smo u ovom mandatu gotovo 80% tih projekata realizirali. To su većinom bili projekti sufinancirani europskim sredstvima jer proračun naše županije nije toliko izdašan, pogotovo naši izvorni prihodi, stoga smo se morali osloniti na projekte EU, od gospodarstva, poljoprivrede, turizma i zdravstva. Potkraj prošle godine potpisali smo ugovor za najvrjedniji projekt županije, a to je Centar za kulturu zdravlja – Dvorac Janković Cabuna vrijednom 56,2 milijuna kuna, četvrti dvorac koji će se realizirati na području županije. Puno ulažemo u obnovu kulturne baštine”, rekao je Andrović, navodeći primjere.

Od realiziranih projekata najveći dio se odnosio na gospodarstvo i poljoprivredu. Imaju i vlastiti drvni centar kompetencija napravljen u prošlom mandatu 2015. pomoću EU sredstava, i to smatraju okosnicom razvoja drvne industrije. Županija se ponosi tvrtkom Tvin koja je jedan od najvećih drvno-prerađivačkih tvrtki u Hrvatskoj, ali i puno manjih privatnih firmi koje se bave drvnom industrijom.

“U gospodarstvu i poduzetništvu imamo mrežu poduzetničkih inkubatora u vrijednosti 30 milijuna kuna, u sklopu koje smo napravili nove poduzetničke inkubatore u Pitomači, Slatini i Orahovici. Uz postojeći u Virovitici oni čine mrežu poduzetničkih inkubatora za poduzetnike početnike, odnosno za pomoć poduzetnicima kada im je najpotrebnija na početku poslovanja. U ovom mandatu napravili smo tehnološko-inovacijski centar za pomoć našim poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom ljekovitog bilja, meda i mlijeka, a znamo da najbolja kamilica dolazi iz naše županije, odnosno Lozana, a upravo tako ćemo pomoći ćemo upravo tim proizvođačima. Završavamo i Centar za razvoj za istraživanje u mljekarstvu vrijedan 40 milijuna kuna koji će biti mini sirana, kao pomoć našim stočarima i mljekarima u daljnjoj preradi i razvoju mljekarstva. Mislim da smo i među vodećima u projektima sustava navodnjavanja, a pripremamo i nove”, rekao je virovitičko-podravski župan. Napravili su i halu za sajam ViroExpo koji je realiziran kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Hala će biti namijenjena i za ostale sajmove tijekom godine. Nažalost, zbog pandemije će, kao i lani, morati odgoditi i ove godine.

“Planiramo ulagati u zdravstvo još više, novu zgradu hitne, napravili smo i puno područnih škola i 11 vrtića izgradili u ovom mandatu, kako bismo privukli mlade. Želimo postići ravnomjeran razvoj, bilo da je riječ o urbanim ili ruralnim područjima, tako stvaramo konkurentnu županiju. Radit ćemo i na obnovi pruge. U gradskoj upravi ćemo dokazivati da se javni poslovi i politika mogu i moraju obavljati uspješno, bez populizma i nerealnih obećanja, već odgovorno i vjerodostojno. Imamo 20-ak projekata u vrijednosti više od 800 milijuna kuna koje su pred nama “, rekao je župan Igor Andrović intervjuu, a koji su sve perspektivni projekti pred županijom u ovoj godini pogledajte u zanimljivom intervjuu.

Komentirajte prvi

New Report

Close