Vertiv i GLS najbolje velike tvrtke u Zagrebu i županiji

Autor: Suzana Varošanec , 10. listopad 2023. u 05:33
Dobitnici nagrade Zlatna kuna, predstavnici tvrtki Infigo, GLS, Vertiv, Syntio i Vikrom/G. Stanzl/PIXSELL

Hrvatska gospodarska komora dodijelila prestižne nagrade u tri kategorije.

U Vijećnici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu, na jučerašnjoj svečanosti dodijeljene su plakete Zlatna kuna u tri kategorije malim, srednjim i velikim tvrtkama za ostvarene izuzetne poslovne rezultate u 2022.

Kako je istaknuo predsjednik HGK Komore Zagreb Josip Zaher, iako se glavnina poslovanja tvrtki na području Komore Zagreb odvija u trgovini na veliko i malo, vrijednost njihova izvoza doseže 50% ukupnog hrvatskog izvoza.

Za sve njih važne su stoga i prognoze za 2024., jer se očekuje, kako je to iznio glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja, da bi dogodine Hrvatska trebala biti među najbrže rastućim ekonomijama u EU, dok bi se inflacija trebala spustiti na oko 5%.

46

posto dobiti u hrvatskom gospodarstvu ostvaruju tvrtke s područja Zagreba i Zagrebačke županije

Došli treći put
Pri izboru po prvi put je bio uvršten i dodatni kriterij kojim se vrednuju rezultati ESG upitnika. Tako su u Gradu Zagrebu prema kriteriju financijske, tehnološke i inovativne izvrsnosti, ukupnim prihodima, ulaganju u razvoj, izvoz, nove proizvode, zapošljavanje te društveno odgovornom poslovanju plaketu Zlatnu kunu dobile tvrtke M.T.M Creator u kategoriji male tvrtke, Syntio u kategoriji srednje tvrtke i Vertiv Croatia u kategoriji velike tvrtke. Dobitnice s područja Zagrebačke županije su Vikrom u kategoriji male tvrtke, Infigo IS u kategoriji srednje tvrtke i General Logistic System Croatia u kategoriji velike tvrtke.

Josip Zaher, uz čestitke najuspješnijima na priznanju, istaknuo je i kako poduzeća iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije čine 40% ukupnog broja poduzetnika u Hrvatskoj, ostvaruju 56% ukupnog prometa, 46% dobiti te zapošljavaju 45% djelatnika u gospodarstvu.

Najuspješnijima su čestitke uputili i zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec i pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Ana Pavičić Kaselj, dok se u ime dobitnika na priznanju zahvalio direktor Vertiva Viktor Petik.

Dodatni kriterij

Pri izboru za ovogodišnju Zlatnu kunu po prvi put je bio uvršten i dodatni kriterij kojim se vrednuju rezultati ESG upitnika.

“Ovdje smo treći put, već smo prijašnjih godina primili Zlatnu kunu Grada Zagreba za srednja poduzeća, no sada smo dobitnici nagrade za velika poduzeća”, rekao je Petik. Vertiv je pecijaliziran za proizvodnju, distribucije i usluge za napajanje, hlađenje i IT infrastrukturu.

U proteklih nekoliko godina ostvarili su značajan rast, dok je lani rast ukupnih prihoda iznosio 40% u odnosu na raniju godinu. Prije dvije godine otvorili su proizvodne pogone u Rugvici, te danas zapošljavaju više od 500 ljudi od čega 250 inženjera.

Skok za pet puta
Brzorastuća IT tvrtka Syntio, koja se bavi podatkovnim inženjeringom u oblaku, od svog osnivanja 2017. bilježi ubrzani rast koji je lani iznosio blizu 45%. To im je omogućilo širenje na inozemna tržišta, tako da osim sjedišta u Zagrebu imaju otvorene urede u Danskoj i Americi.

General Logistics System (GLS) Croatica, tvrtka za pružanje ostalih poštanskih i kurirskih usluga, prema tržišnom udjelu na prvom je mjestu u RH, a zapošljavaju 121 djelatnika. Nakon izgradnje novog distribucijskog centra koji je smješten u Donjem Stupniku, GLS je time značajno proširio kapacitete u domaćem poslovanju i ojačao svoju međunarodnu mrežu.

Vikrom je tvrtka osnovana 1994., specijalizirana za obradu metala prema klijentovim specifikacijama, koja u pogonu u Bregani zapošljava 27 djelatnika. Više od 50% ukupnih prihoda lani su ostvarili prodajom na stranim tržištima. M.T.M. Creator je uspješna mala telekomunikacijska tvrtka osnovana 2017., usmjerena na rastuće područje online provjera i video identifikacija različitih usluga. Bilježi kontinuirani rast te je u 2022. rast ukupnog prihoda iznosio gotovo 190%, a dobiti čak pet puta.

Tvrtka specijalizirana za informacijsku sigurnost Infigo IS (osnovana 2005.) brzo se proširila na područje napredne analitike i razvoj specijaliziranih softverskih rješenja. Ima urede u pet država i posluje na tri kontinenta, a u Hrvatskoj zapošljava 41 djelatnika. Posluju unutra mnogih industrija jer su sigurnost i analiza podataka svima važni, a uglavnom se bavi financijama, ICT-om, energetikom, komunalijama i telekomunikacijama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close