Veliko hrvatsko postignuće: Đikić objasnio što točno znači izolacija koronavirusa

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2020. u 21:04
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

‘Čestitke svima na tom velikom uspjehu.’

Hrvatska je još jednom pokazala da ima vrhunske znanstvenike i predane stručnjake, a o novom našem postignuću – izolaciji korona virusa u hrvatskom laboratoriju, za 24sata govori naš veliki znanstvenik Ivan Đikić.

– Jako je dobra vijest što su mladi hrvatski znanstvenici uspjeli izolirati virus u laboratoriju kolegice Markotić. Čestitke svima na tom velikom uspjehu. Time su otvorili mogućnost da se aktivno uključe u globalna istraživanja COVID-19 bolesti. Odmah su uspostavljeni kontakti sa stručnjacima i znanstvenicima u Njemačkoj, posebno s kolegama u Berlinu a prema najavama i s profesorom Lukom Čičin-Šainom koji je vrhunski virolog i koji se aktivno uključio kako bi pomogao kod sekvencioniranja tog cijelog genoma. To je dobar primjer koliko je znanost postala globalna jer je vrlo brzo nakon izolacije virusa uspostavljena suradnja s znanstvenicima u inozemstvu – rekao nam je znanstvenik Đikić koji i sam mjesecima sa svojim timom u Frankfurtu proučava ponašanje koronavirusa i njegov utjecaj na ljudsku stanicu.

Za 24 sata je i opisao postupak izolacije virusa.

– Kada imate pacijenta, uzimate bris i radite genetski test koji utvrđuje da li je osoba zaražena koronavirusom. Istovremeno uzimate još jedan bris i stavljate ga u staničnu kulturu gdje se virus pomiješa s medijem iznad stanica. Nakon par dana, ako su ljudske stanice umrle, vjerojatno je došlo do umnažanja virusa koji se može izolirati u mediju. To se naravno radi u posebnim laboratorijima koji imaju biološku sigurnost jedino u specijaliziranim ustanovama. No, pitanje je što ste uzgojili u toj kulturi, možete provjeriti s PCR metodama (op. a. metoda kojom se relativno kratki dio DNA umnožava u veliki broj identičnih kopija). Slično smo u Frankfurtu u našem institutu za virologiju izolirali još u siječnju primarne viruse iz pacijenata koji su došli iz kineskog Wuhana. Nakon toga se sekvencionira genom tog izoliranog virusa i može se uspoređivati s drugim virusima izoliranim u drugim zemljama. Slično smo napravili na virusima koji su izolirani od bolesnika koji su došli iz Italije, Njemačke i Amerike. Prema dosadašnjim podacima svi ti virusi se u kulturi ponašaju vrlo slično. Na isti način ulaze u ljudske stanice i ubijaju ih. Dakle, za sada nemamo podataka da su se u biološkom ponašanju značajno promijenili– pojasnio je Đikić.

Komentirajte prvi

New Report

Close