Veliki vodič za pacijente oboljele od korone

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2020. u 10:07
Foto: pixabay

Radi se zapravo o liječenju viroze, što koronavirus u svojoj biti jest

Premda se o tome što činiti ako netko posumnja na covid-19 govori gotovo cijelu godinu, još ima puno nedoumica kako oko simptoma, tako i oko liječenja nakon što osoba sazna da je bolesna. Radi se zapravo o liječenju viroze, što koronavirus u svojoj biti jest. Naime, samo oni kojima simptomi znatno narušavaju zdravlje odnosno život trebaju bolničku pomoć, a svi ostali “leže kući uz puno tekućine i laganu prehranu”, piše Jutarnji list.

  • Dijagnosticiran vam je covid-19. Što možete očekivati i kako se liječiti?
  1. Kod blagih simptoma potrebno je samo mirovati i liječiti simptome, kao što se to čini kod “običnih” viroza
  2. Povišena tjelesna temperatura najčešći je simptom:  snižavajte je uobičajenim lijekovima poput paracetamola.
  3. Grlobolja: liječite je toplim napitcima.
  4. Kašalj: pokušajte uobičajenim sirupima.
  5. Gubitak njuha ili okusa obično se vraća desetak dana nakon pojave prvih simptoma, ali ima i onih kod kojih je problem potrajao i više mjeseci.
  6. Covid-19 ne liječi se antibioticima!
  • Kada treba potražiti pomoć liječnika? 
  1. Teškoće s disanjem mogu upućivati na problem s plućima pa je nužno konzultirati liječnika obiteljske medicine koji će odlučiti je li potreban pregled pacijenta pa i hospitalizacija.
  2. Visoka temperatura koja ne jenjava danima također je razlog da nazovete liječnika.
  • Može li se fizički otići kod liječnika?
  1. Konzultacija s liječnikom obiteljske medicine mogu se obavljati i telefonom, kao što se i naručuje na preglede, jer u doba korone liječnici primaju samo naručene pacijente.
  2. Pacijenti se za pomoć mogu obratiti i u covid-ambulante ako je njihov Dom zdravlja otvorio takve ordinacije. U njima dežuraju obiteljski liječnici koji u slučaju potrebe organiziraju epidemiološki pregled i prijevoz pacijenta u bolnicu.
  3. Za teže oblike bolesti uputnicu za bolničko liječenje izdaje obiteljski liječnik nakon što je utvrdio da je riječ o težem obliku bolesti.
  • Koliko i od kada osoba treba biti u izolaciji?
  1. Asimptomatski pozitivni pacijenti moraju ostati u izolaciji deset dana od dobivanja pozitivnog nalaza.
  2. Bliski kontakti su osobe koje su bile u kontaktu s oboljelim dva ili tri dana prije nego su se kod oboljelog pojavili prvi simptomi covida-19.
  3. Kontakte oboljelih epidemiolozi obavještavaju da trebaju ostati u samoizolaciji 14 dana jer se pokazalo da je kod nekih osoba inkubacija bolesti potrajala i više od 10 dana. To je razlog što se zasad ne skraćujeizolacija kontakata.
  • Bliski ste kontakt oboljelog, ali nitko od stručnjaka vas nije kontaktirao. 
  1. Pozitivni pacijenti trebali bi, kad god je to moguće, sami obavijestiti svoje kontakte o zarazi dok čekaju obavijest epidemiologa jer zbog sve većeg broja zaraženih takve informacije nerijetko kasne.
  2. U Hrvatskoj rade 103 epidemiologa. Jučer smo imali više od 2400 oboljelih. Ako je svaki novozaraženi imao samo tri kontakta, epidemiolozi su u jednom danu trebali nazvati gotovo 10.000 ljudi (sve oboljele i njihove kontakte). To je fizički nemoguće.
  • Mogu li se bliski kontakti testirati?
  1. Svatko se može testirati, ali o svojem trošku. O tome treba li se kontakt testirati odlučuje liječnik i to temeljem spidemiološke slike, odnosno ovisno o tome ima li kontakt simptome ili ne.
  2. Uputnicu za testiranje izdaje obiteljski liječnik.
  3. Testiranja se obavljaju u zavodima za javno zdravstvo, ali brisevi se mogu uzimati i u covid-ordinacijama, a pacijent dobiva rezultate mailom ili u ambulanti svoga liječnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close