Veliki uspjeh: Prvi put u Hrvatskoj pacijentu transplantirana tri organa

Autor: Poslovni.hr , 25. srpanj 2022. u 13:23
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Transplantacijski tim KB Merkur prvi je u Hrvatskoj pacijentu transplantirao tri organa. Četrdesetdvogodišnjem muškarcu transplantirani su gušterača, jetra i tanko crijevo. Operacija je trajala šest sati. Tansplantacijski tim vodio je Stipislav Jadrijević, a ekspantacijski Danko Mikulić.

– Pacijent je već imao transplantiranu jetru, sad je dobio novu, kao i gušteraču i tanko crijevo. Bolesnik je bolovao od ‘sidroma kratkog crijeva zbog čega su stradala jetra, i jedini način je bio da mu napravimo multiorgansku transplantaciju, kazao je za HRT Stipislav Jadrijević.

Dodao je kao je ova operacija bila veliki stručni izazov i radi se obično na djeci kojima ‘nedostaju organi’. Naglasio je kako se takve operacije rade vrlo rijetko u svijetu i kako one nisu moguće ako timovi nisu jedinstveni.

– Njemačka je zemlja koja ima 80 milijuna stanovnika, a zadnjih godina nije napravila nijednu takvu operaciju, dodao je Jadrijević. Kazao je kako se, samo što se tiče tankog crijeva – ovo treća operacija obavljena u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close