Veliki ulagač Investarx želi u NO uspješnog Čateksa

Autor: Suzana Varošanec , 14. travanj 2021. u 12:45
Foto: Čateks

Investarx predlaže opoziv Gordane Nedeljko, direktorice Čateksove rekordne prodaje, uz izbor svoje direktorice Lane Soldo.

Čateks na čelu s direktorom Davorom Sabolićem u novom mandatu potvrđenom u prosincu, svojom uspješnom strategijom razvoja, ali očito i ekspresnom prilagodbom tržišnim okolnostima, u praksi zorno potvrđuje koliko je u krizi bitno ne kukati, već s osloncem na vlastite snage pokazati upravljačku i poduzetničku fleksibilnost.

U tome su ovi Čakovčani očito uspjeli -u pandemijskoj 2020. napravili svoj najbolji poslovni rezultat zadnjih godina – neto dobit u iznosu od 9,4 milijuna kuna. Imali su čak dvoznamenkasti rast prodaje na domaćem(+16%) i izvoznim tržištima (+32%).

Ukratko, lani su ostvarili sa 115 milijuna kuna ukupnih prihoda, s time da je ukupna neto realizacija na svim tržištima gdje su prisutni iznosila 109 milijuna kuna, što je u odnosu na 2019. rast prometa od 26,4 posto, a izvoz im čini 70% realizacije.

Za financijske izještaje o prošlogodišnjem poslovanju još ih čeka skupštinska verifikacija, s prijedlozima odluka Uprave koji su objavljeni na Zagrebačkoj burzi.

Međutim, tvrtka u stalnom usponu ima novog i očito ambicioznoga investitora – to je tvrtka Investarx koja je u Čateks ušla krajem ljeta, preuzimanjem paketa od 17,33% dionica od dotadašnjeg vlasnika iz sastava varaždinskog Varteksa.

Ujedno kao najveći pojedinačni dioničar Čateksa, Investarx formalnim potezima vezano za predstojeću skupštinu, upravo demonstrira da želi ostvariti uvid u poslovanje i to kroz člansko mjesto u Nadzornom odboru.

Također u povodu zahtjeva za dopunu dnevnog reda, u sklopu protuprijedloga odluka, pred dioničare stavlja i izjašnjavanje o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala, na račun povlačenja velikog paketa vlastitih dionica koje Čateks drži već godinama, čime bi se u slučaju usvajanja proporcionalno svima povisio udjel.

17,33

posto dionica Čateksa kupila je krajem ljeta tvrtka Investarx

Čini se Investarx ‘pikira’ na mjesto jake karike za poslovanje, jer predlaže opoziv nadzornice Gordane Nedeljko, direktorice Čateksove rekordne prodaje, uz izbor svog nadzornika – Lane Soldo koja je direktorica te jedini član Investarxa.

“Nadam se da ću odlukom predstojeće skupštine dioničara ući u Nadzorni odbor Čateksa zbog uvida u poslovanje, što smatramo važnim jer kao veliki investitor trenutno nismo u nikakvom odnosu s tvrtkom”, kaže Saldo.

Po struci Soldo je ekonomistica, i kako navodi ima više od 15 godina radnog iskustva na poslovima trgovanja vrijednosnim papirima u Hrvatskoj i Austriji, te je zaposlenik RBA u Beču, gdje već   10-ak godina radi.

Dodaje da njezino veliko iskustvo može biti samo “korisno za buduće poslovanje Čateksa”, te se poziva na dodatno uporište – Kodeks korporativnog upravljanja društva, za kojeg iznosi da postavlja stroge zahtjeve kad je riječ o pitanju neovisnosti članova NO-a.

Kako novi investitor tumači Kodeks, Nadzorni odbor društva mora biti dostatno neovisan, što znači da neovisna mora biti većina članova NO-a, svakako predsjednik ili zamjenik predsjednika, dok prema navedenom dokumentu član NO-a koji je zaposlen u Društvu “ne može se smatrati neovisnim”.

U Čateksovom NO-u, Soldo tvrdi, svi su nadzornici iz redova zaposlenika, iako po nekima to može biti pitanje za različite interpretacije, budući da je tvrtka u većinskom vlasništvu malih dioničara, sadašnjih i bivših radnika, čiji su predstavnici nadzornici, uz iznimku jednog koji je predstavnik iz redova zaposlenika.

Uoči skupštine 11. svibnja, može se tek nagađati slovi li aspekt koji je vezan uz promišljanja novog, velikog investitora i njegove protuprijedloge, kao eventualni razlog trenutačne ‘zakopčanosti’ oko Čateksa.

U uvjetima stabilnog poslovanja zadnjih godina s trendom rasta, pa potom i rekordnog rezultata lani, naime, mnogi bi se ostvarenjem ‘okitili’, no ovdje je situacija čini se ipak delikatnije naravi. Sastav NO-a je prošle godine smanjen sa 7 na 5 članova.

Što se tiče 21.435 vlastitih dionica Čateksa što čini 8,71 posto ukupnog kapitala Soldo predlaže zaokret od 180 stupnjeva u politici trezora, kroz odlučivanje o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala povlačenjem vlastitih dionica koje su, tvrdi, u portfelju kompanije punih 10 godina nakon njihova stjecanja.

Pozivajući se na propise, odnosno slijedom odredbe iz čl. 236 st. 1. Zakona o trgovačkim društva, pojašnjava da je te   dionice društvo bilo dužno otuđiti u roku od godine dana od njihova stjecanja. Ovaj rok odavno je protekao, pa je sukladno propisima, društvo dužno povući ove dionice, navodi Soldo, i po njezinom protuprijedlogu odluke nakon smanjenja za iznos od 4.287.000 kn, ‘operacija’ bi rezultirala s iznosom TK od 44.953.200 kn.

“To je u cilju poboljšanja poslovanja i doprinijelo se stvaranju dodatne   vrijednosti za društvo, a ono što je dobro za društvo – dobro je i za dioničare”, poručuje Soldo.

Mnogi će reći da je Čateks danas praktički jedina tvrtka koja dobro posluje u RH, a da su većinski vlasnici mali dioničari – radnici, pa će se i na ovoj skupštini vidjeti ishod u smjeru eventualnog sraza ili, kako se neki nadaju, da će boljitak Čateksa biti zajednički interes radnika kao malih dioničar i velikog investitora.

Svoju vlasničku poziciju realizirali su dijelom otkupom paketa dionica od države svojedobno, a kasnije preprodajom dijela paketa kojim se trgovalo kao s udjelom koji je kao imovinu rasprodavala propala MTČ Tvornica čarapa u stečaju, ali iz druge ruke, ne direktno.

Tada je Varteksova sastavnica kupila navedenih 17,33 posto, pa je očito da su mnogi prepoznavali uspješno strateško pozicioniranje Čateksa kao svoju dobru investiciju, nakon što je pod vodstvom direktora Sabolića provedeno restrukturiranje duga prema bankama spriječivši tako (pred)stečaj.

Iz tog je razdoblja ostalo da su svi zaposlenici pa tako i Uprava bili na minimalcu, a danas tvrtka ima iza sebe nekoliko promjena kućnog Kolektivnog ugovora kojima se povećavaju materijalna prava zaposlenika sukladno sve boljem poslovanju.

Čateks zapošljava oko 250 radnika, a prosječna neto plaća blizu je 6000 kuna. Tijekom niza godina razvili su ukupno 4 programa: Defend, Home, Medical i Protect, a danas izvoze na više od 20-ak tržišta.

Na rast izvoza lani, kako navode, najviše je utjecao porast prodaje u Proizvodnom centru (PC) Politeks, i to u segmentu proizvodnje vodonepropusnih materijala za izradu zaštitnih navlaka za madrace u zdravstvenom sektoru, izrade materijala za antivirusne zaštitne ogrtače i slično.

Ukupno gledano, izvoz politeksa je porastao za 65%. Također, snažno im je porastao i promet konfekcije. Unatoč činjenici da lani nisu odradili nijedan program opremanja međunarodnih vojski što im je značajno umanjilo planirani promet iz programa Defend, rast prometa u programu Home uspio je nadoknaditi manjak, i tako je ostvaren pozitivan rast od 2% prometa u izvozu tekstila.

Komentirajte prvi

New Report

Close