Pokretač hrvatskog gospodarstva: Imaju veliki problemi s kadrom na popularnom fakultetu

Autor: Ivica Beti/VL , 27. prosinac 2021. u 12:54
Foto: PD

Prema nedavnoj analizi IT sektora koju je proveo HGK, prosječna neto plaća u toj branši je 9000 kuna neto, što je 60% više od prosječne neto plaće u Hrvatskoj.

Tko će u Hrvatskoj obrazovati stručnjake za IT sektor koji je sve veći pokretač hrvatskog gospodarstva – pita dekanica Fakulteta organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

U ovoj su godini na FOI-ju promovirana 524 prvostupnika i magistra koji su, ističe, važni za razvoj gospodarstva i poduzetništva. No velik problem predstavlja zapošljavanje na samom fakultetu jer razlike u primanjima profesora u usporedbi s IT sektorom nisu, kaže, nimalo poticajna.

Prema nedavnoj analizi IT sektora koju je proveo HGK, prosječna neto plaća u toj branši je 9000 kuna neto, što je 60% više od prosječne neto plaće u Hrvatskoj.

“Nedostaje nam koeficijenata za zapošljavanje jer se ne primjenjuju relevantni kriteriji za raspodjelu radnih mjesta po visokoobrazovnim institucijama, poput deficitarnosti kadra koji obrazuje visoko učilište, zapošljivosti studenata, potreba na tržištu rada, utjecaja na razvoj gospodarstva, omjera studenata i nastavnika, uspjeha i aktivnosti fakulteta i drugo.

No, kad bismo i imali mogućnost zapošljavanja preko državnog proračuna, ne možemo nikog zaposliti jer su uvjeti rada na fakultetu za asistente i suradnike potpuno nekonkurentni plaćama u sektoru informacijskih tehnologija, primjerice uspoređujemo li primanja asistenta na fakultetu s onima junior developera koji je tek počeo raditi u nekoj IT tvrtki.

Također, brzina napredovanja i stjecanja boljih uvjeta je neusporediva – ističe dekanica i dodaje da FOI zapošljava koristeći vlastita sredstva ili sredstva projekta.

U Varaždinskoj županiji u 2020. radile su 244 IT tvrtke, 52 više nego 2019. U Tehnološkom parku Varaždin, kojem je FOI suvlasnik, od 53 tvrtke danas, njih 24 osnovali su studenti ovoga varaždinske visokoobrazovne ustanove, koja je sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close