Velike tvrtke bez pomoći, za njih u pripremi poseban paket

Autor: Marija Brnić , 05. rujan 2022. u 07:02
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

U prošlom paketu, naime, za mikro, male i srednje poduzetnike predviđena je bila samo jedna mjera – 600 milijuna kuna plinskih vaučera.

Novi paket mjera pomoći ublažavanju enormnog porasta troškova struje i plina Vlada bi ovaj tjedan trebala predstaviti koalicijskim i socijalnim partnerima, te javnosti, a prema prvim informacijama koje su došle do medija, trebao bi biti nešto “teži” od proljetnog. Spominje se i pomoć od šest milijardi kuna, a kako je najavljivao premijer Andrej Plenković, njime bi trebali biti obuhvaćeni i zadovoljni svi, od kućanstava, javnih ustanova, gradova i županija do poduzetnika.

U detalje predsjednik Vlade nije ulazio, no iz neslužbenih najava moglo bi se očekivati da bi za razliku od prvog paketa, kojim je ukupno predviđena pomoć od 5 milijardi kuna, ovaj put gospodarstvu trebalo biti usmjereno osjetno više državnog novca. U prošlom paketu, naime, za mikro, male i srednje poduzetnike predviđena je bila samo jedna mjera – 600 milijuna kuna plinskih vaučera. Ta im je opcija još na raspolaganju, jer fond nije “razgrabljen”. Predstavnici gospodarstva već tada upozoravali su da je potreban širi obuhvat, odnosno da mjere osim za plin omoguće i pomoć za ublažavanje troškova struje, te da uključe i velike tvrtke, posebice one u industrijskoj proizvodnji, koje su veliki potrošači energije i kojima je bez potpore države teško amortizirati cjenovne udare i ostati konkurentan.

Ni ovaj put, prema dostupnim informacijama, veliki poduzetnici neće se naći u paketu mjera pomoći, no Vlada za njih planira poseban program, koji bi trebao biti iskoordiniran na razini Europske unije. O mogućim rješenjima reduciranja enormnog porasta troškova za struju i plin većim potrošačima u gospodarstvu, kako se čuje, usuglašavat će se ministri energetike članica EU u idućim tjednima.

Komentirajte prvi

New Report

Close