Velike razlike turističkih bisera: U Rovinju turizam cvate, u Dubrovniku isplativije držati ključ u bravi

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2020. u 10:32
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

U subotu se u gradu odmara tek 2500 gostiju, što je 10 posto prošlogodišnjeg prometa.

Centar Rovinja ili ispred svete Eufemije u starom gradu – ovo je u subotu u Hrvatskoj bio grad s najviše turista. Rovinj. Svoj je odmor nešto više od 13.000 gostiju odlučilo provesti u Istri, u gradu Svete Eufemije. Tik uz more, u starom gradu, u Rovinju se kava pije za petnaestak kuna, ili za nešto više od dva eura, piše Dnevnik.hr

“Vikendom bude jako puno ljudi, većinom su Austrijanci i Nijemci. Bude i Talijana. Očekujemo da u srpnju i kolovozu bude i više gostiju”, kazao je ugostitelj Sebastijan Ilić.

Iako nekoliko mjeseci kasnije, Rovinj je ipak uspio otvoriti gotovo sve hotele. Popunjenost s porastom stupnjeva u termometru raste, a pogled na stari grad iz hotela s pet zvjezdica stajat će vas oko 4000 kuna na noć. S uključenim doručkom.

U Dubrovniku potpuno drugačija slika

No, u Dubrovniku slika je potpuno drugačija. Lanjske brojke od 1,4 milijuna dolazaka turista zvuče nestvarno. U subotu se u gradu odmara tek 2500 gostiju, što je 10 posto prošlogodišnjeg prometa. Dubrovačka kava – vječna je inspiracija analitičarima cijena. Na Stradunu platit ćete je 24 kune, a u nekoj od ulica do 12 ili 10 kuna.

U Dubrovniku je, nažalost, većina terasa prazna. Neki ugostitelji još nisu otvorili svoja vrata. Jednostavno je – gostiju nema pa je isplativije držati ključ u bravi nego lonac na štednjaku.

Najatraktivniji pogled na dubrovačke zidine u hotelu s pet zvjezdica ćete platiti 5300 kuna. No polovina hotela još nije otvorila svoja vrata, a neki su i korigirali svoje cijene.

“Nismo otvorili hotele isključivo vođeni brojkama i popunjenošću, već i zbog psihološkog efekta, to se pokazalo ispravnom odlukom i od otvaranja bilježimo sve veći i veći interes, a veseli nas i najava s britanskog tržišta koje je za Dubrovnik najvažnije”, kazala je glasnogovornica hotela Zrinka Martinović.

A na najpoznatijoj dubrovačkoj plaži ove godine nećete imati problem s pronalaskom mjesta za ručnik. Jedno je sigurno – ovo ljeto brojni će dubrovačni uživati na vlastitim plažama obzirom da ih ne očekuje puno posla kao u prethodnim godinama.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To je i normalno.Dubrovčani ako žele opstati,trebaju smanjiti cijene po lokalima ,pa će tada imati i posla.Besramno su skupi u ovo krizno vrijeme ,pa zato i nemaju puno gostiju a ni zarade

New Report

Close