Velike promjene u prelasku granica: HNB otvorio natječaj, vrijednost posla 3,9 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 05. travanj 2022. u 07:01
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nova pravila HNB navodi i u aktualnom javnom natječaju za vanjske agencije koje će obavljati posao anketiranja i izrade procjena potrošnje stranih turista u Hrvatskoj, kao i Hrvata u inozemstvu.

Predstojeće pristupanje Hrvatske Schengenskom prostoru donijet će velike promjene u prelasku granica, jer će one koje Hrvatska ima prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori postati vanjske granice Europske unije, dok će na granicama prema Sloveniji i Mađarskoj neće biti kontrola.

Novi režim, pak, značit će i promjene za Hrvatsku narodnu banku, točnije za ispitivanje putnika i procjene potrošnje potrebne za izračun platne bilance. U pravilu se procjene potrošnje obavljaju anketiranjem turista i putnika prilikom prelaska granica, međutim nakon ulaska u Schengenski prostor anketari će putnike morati “hvatati” na alternativnim lokacijama prije graničnih prijelaza sa Slovenijom i Mađarskom kao što su benzinske postaje, restorani i odmarališta.

Nova pravila HNB navodi i u aktualnom javnom natječaju za vanjske agencije koje će obavljati posao anketiranja i izrade procjena potrošnje stranih turista u Hrvatskoj, kao i Hrvata u inozemstvu. U pravilu se takva ispitivanja obavljaju po okončanju putovanja, a prema natječaju podaci će se uzimati od vozača i putnika u osobnim automobilima i autobusima, te vozača kamiona, kao i putnika u zračnim i pomorskim lukama. Mjesta ispitivanja birat će agencije, a ankete će se provoditi na mjesečnoj razini tijekom dvije godine. Ciljana godišnja veličina uzorka koji zadovoljava zahtjev za pouzdanost rezultata istraživanja određena je na 15.050 anketa za rezidentne putnike i 49.700 za nerezidentne na cestovnim i zračnim graničnim prijelazima. Po jednom izlasku traži se 35 anketiranja na graničnom prijelazu. Vrijednost posla procijenjena je na 3,9 milijuna kuna, a natječaj HNB-a otvoren je do 29. travnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close