Velika policijska akcija u Zagrebu, pretražuju se kuće i stanovi 20-ak osoba

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. lipanj 2023. u 16:26
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ured ističe da će javnost o daljnjem postupanju u tom slučaju biti pravodobno obaviještena.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je u četvrtak da provodi hitne dokazne radnje na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i koruptivne aktivnosti.

EPPO je priopćio kako se hitne dokazne radnje provode u sklopu kriminalističkog istraživanja zajedno s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Pnuskok) protiv više hrvatskih državljana osumnjičenih za subvencijsku prijevaru i koruptivna kaznena djela na štetu Financijskih interesa EU-a.

Ured ističe da će javnost o daljnjem postupanju u tom slučaju biti pravodobno obaviještena.

Mediji su izvijestili da su istragom obuhvaćeni dekan zagrebačkog Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor na istom fakultetu Boško Pribičević. Dodaju kako će Đapi i Pribičeviću biti pretraženi domovi, uredi i vozila te da će im biti oduzeti mobiteli, tehnička oprema i dokumentacija koja bi mogla potvrditi EPPO-ve sumnje.

Zagrebački portal Telegram ranije je objavio da Boško Pribičević s fakultetske Katedre za hidrografiju privatno vozi luksuzni terenac land rover discovery sport, nabavljen europskim novcem u sklopu istraživačkog projekta.

Portal je izvijestio da je nabavljen i terenac ford ranger koji je, također privatno, vozio stručni suradnik Fakulteta Robert Rodbinić te da su oba vozila sa striktnim specifikacijama nabavljena za 624.500 kuna u sklopu EU projekta za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa. Pritom, dodaje Telegram, vozila nisu bila označena nužnim oznakama EU financiranja, a pojavile su se tek nakon portalovog otkrića.

Uz to, Telegram je otkrio da je Fakultet u sklopu EU projekta HIDROLAB, kreiranom za hidrografska istraživanja podmorja, nabavio jahtu Mirakul 30. Fakultet je plovilo vrijedno 598.750 kuna, navodi portal, pravdao potrebom za istraživački rad, a kasnije je otkriveno da se jahta oglašavala za privatna krstarenja po cijeni od 3400 eura tjedno.

Jahta je, navodi Telegram, jedno vrijeme imala lažnu registraciju kako se plovilo ne bi moglo pronaći u službenom registru brodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close