Velika lista najboljih gradova za život: Pogledajte gdje je Zagreb

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. veljača 2016. u 12:10
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U istraživanju uspoređuje četrdesetak raznih čimbenika kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš itd.

Beč je još jednom prvi na listi svjetskih gradova po kvaliteti života po tradicionalnoj godišnjoj listi američke tvrtke Mercer, koja hrvatsku prijestolnicu Zagreb navodi kao 98. najugodniji grad za život.

Mercer provodi svoje godišnje istraživanje kako bi pomogao tvrtkama i organizacijama da procjene plaće za svoje zaposlenike u inozemstvu. U istraživanju uspoređuje četrdesetak raznih čimbenika kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš itd., na način da se bodovi svih kategorija, (političke, socijalne i gospodarske) zbrajaju. Ove godine u istraživanju je sudjelovalo 230 gradova svijeta.

Beč je sedmu godinu zaredom na prvom mjestu. Sa svojih 1,7 milijuna stanovnika na vrhu je popisa zbog svoje jake kulturne scene i sveobuhvatne zdravstvene skrbi, umjerenih cijena stanovanja i jeftinog gradskog prijevoza. 

Beč slijede Zuerich, Auckland, Muenchen i Vancouver. Zagreb je na 98. mjestu, ispred primjerice Wroclawa, Šangaja, Tel Aviva, Brazilije.

Od gradova susjednih zemalja Ljubljana je 76., a Budimpešta mjesto iza. Beograd je 141., a Sarajevo 158.

I kao što Beč standardno osvaja prvo, tako je i Bagdad iz godine u godinu pretplaćen na posljednje mjesto u istraživanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close