Velika banka diže naknade. Što planiraju druge?

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2023. u 07:44
FOTO: Pixabay

Rast kamatnih stopa nije jedini trošak koji pogađa građane.

Raiffeisen banka ovih dana klijente obavijestila da od lipnja povećava naknade za podizanje novca na bankomatu drugih banaka, potom naknade za vođenje tekućih računa, uključujući i onih za isplatu mirovina, a poskupljuje i korištenje njihovog FlexiSenior paketa, piše Novi list.

Neke od ovih naknada bit će ubuduće kod njih i dvostruko skuplje, no ono što brine je da obično, kada s podizanjem naknada krene jedna banka, krenu i druge.

Prema odgovorima koje je Novi list dobio od nekih većih banaka, čini se da zasad ipak neće podizati naknade. No, bude li neka takva odluka donesena, na vrijeme će, kažu, obavijestiti klijente.

Iz RBA-a nisu dodatno komentirali svoj potez, no konkretno Erste banka kaže da u posljednje vrijeme nije mijenjala naknade za građanstvo, niti u ovom trenutku ima planove uvoditi promjene u tom segmentu. OTP banka navodi da se kontinuirano prate i analiziraju svi troškovi poslovanja te se sukladno tome i definira cjenovna politika banke.

Podsjećaju da su posljednji put korigirali cijene pripadajućih naknada u siječnju prošle godine i za sada nemaju u planu mijenjati visinu naknada.

“U slučaju bilo kakvih promjena, dva mjeseca prije primjene novih uvjeta banka uvijek obavijesti svoje klijente o svim planiranim promjenama kako bi svaki klijent imao dovoljno vremena u slučaju potrebe izmijeniti stavke svog odnosa s bankom”, poručuju iz OTP-a.

PBZ pak kaže da ni prošle, a ni ove godine nisu mijenjali naknade u poslovanju s građanima, niti je to u ovom trenutku planirano. Klijente o mogućim promjenama naknada obavještavaju unaprijed na ugovoreni način. Iz HPB-a isto poručuju da u 2023. nisu povećavali naknade za svoje usluge građanima.

Štoviše, banka je od 5. travnja 2023. ukinula naknadu za prijevremeni raskid oročenih depozita te je, kažu, kao i o svim ostalim relevantnim informacijama, o tome obavijestila klijente.

Iz Zabe također tvrde da “u današnjim planovima nemaju namjeru mijenjati naknade u transakcijskom dijelu za svoje potrošače”.

Komentirajte prvi

New Report

Close