Veledrogerije odmah odbile Marića. Nudio im 2/3 duga. Ali mjesečnog

Autor: Marija Brnić , 19. listopad 2020. u 22:00
Ponuđenih 200 milijuna ispod je svakog minimuma, situacija je izmakla kontroli, kaže Damir Zorić/SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL

Dospjela dugovanja prelaze pet milijardi kuna, od čega države 4,3 milijarde, a ljekarni 700 milijuna, a na mjesečnoj razini s Covid-19 krizom povećani su na 300 milijuna kuna.

Nezadovoljni ponudom ministra financija Zdravka Marića, predstavnici koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca napustili su jučer sastanak u Ministarstvu zdravstva na kojem se ni 30 minuta razgovaralo o dugovanjima bolnica odnosno države za lijekove.

Dospjela dugovanja prelaze pet milijardi kuna, od čega države 4,3 milijarde, a ljekarni 700 milijuna, a na mjesečnoj razini s Covid-19 krizom povećani su na 300 milijuna kuna.

Država je, pak, kako je objavljeno iz HUP-a, na sastanku ponudial da odmah isplati 200 milijuna kuna, dakle tek dvije trećine mjesečnog duga. Ponuđeni iznos od 200 milijuna kuna trenutne uplate ispod je svakog minimuma i nije rješenje za situaciju koja je izmakla kontroli.

5

milijardi kuna premašio je dug bolnica i ljekarni veledrogerijama. Mjesečno raste po 300 milijuna kuna

Posebno je zabrinjavajuće što se sve ovo događa u jeku pandemije korona virusa i prijetnja je ozbiljnom kolapsu zdravstvenoga sustava”, izjavio je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić.

Prema njegovim riječima, četiri najveće veledrogerije, koje lijekovima i medicinskim proizvodima opskrbljuju 70% tržišta, trenutno mogu podnijeti 2 milijarde kuna duga i voljne su s tim iznosom kreditirati državu, ali sve preko toga im je neodrživo.

Ministar financija Zdravko Marić je, pak, objasnio kako je iznos zbog kojega su predstavnici veledrogerija napustile sastanak hitna mjera, koje im može uplatiti ovaj tjedan, dok će kroz rebalans proračuna za ovu godinu, koji je planiran za idući tjedan, pokušati osigurati veći iznos za pokrivanje dijela duga.

On kaže da će s veledrogerijama nastaviti dijalog. “Razumijemo problematiku četiri veledrogerija, one imaju i svoje okolnosti i odnose, prije svega s bankama. Ali znate kakva je proračunska situacija i izazovi Covida”, poručio je Marić.

Komentirajte prvi

New Report

Close