Većina građana ne planira zimovanja

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2021. u 22:00
Najveći dio građana priuštit će si tek kratko adventsko putovanje/S. Branislav Babić/PIXSELL

Zbog pandemije i lošijih financija većina ne planira i ne zna hoće li putovati ove zime, ali planira neko adventsko putovanje.

Hrvatski građani u 2021. su prosječno turistički putovali 2,7 puta, što je manje od 3,4 putovanja u 2020., i pritom na putovanju trošili oko 8000 kuna, za razliku od lanjskih 6100.

K tome, zbog pandemije i lošijih financija većina ne planira i ne zna hoće li putovati ove zime, ali planira neko adventsko putovanje.

O tome su u ponedjeljak izvijestili iz Mastercarda, na temelju online ankete MasterIndex o putovanjima provedene u rujnu na uzorku od oko 1000 korisnika bankarskih usluga od 18 do 55 godina.

U rujnu su, dok je epidemiološka situacija izgledala povoljnije, ispitanici pokazali određeni optimizam za zimska putovanja u inozemstvo i po Hrvatskoj, te je njih 43 posto odgovorilo da to planiraju, naspram 21 posto prošle godine.

Istraživanje je pokazalo i da 37 posto ispitanika ne planira putovanje ove zime, a petina još uvijek ne zna, odnosno 46 posto je navelo da zimi uopće ne putuju u inozemstvo.

Od toga njih 41 posto ne putuje jer im to ne dopuštaju osobne financije, a manje od trećine to ne žele zbog pandemije jer putovanja mogu biti otkazana.

Polovica planira pak putovati u neku europsku destinaciju za Advent, što je veliki porast u odnosu na prošlu godinu, kada je to planiralo tek 11 posto. Četvrtina ispitanika planirala je na doček Nove godine u europske gradove, a na skijanje 17 posto, što je također više od njih lanjskih 5 posto.

Među onima koji planiraju putovanja, najviše je onih s višom razinom obrazovanja i primanjima te iz Istre, Primorja i Gorskog kotara, pri čemu je 28 posto Istrana sigurno da će i putovati ove zime.

Na adventska putovanja po Europi Slavonci pak planiraju više ići nego ispitanici iz Istre i Zagreba tj. njih 68 posto naspram njih 47 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close