Većina bi tjednu ili dvotjednu isplatu plaće

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2017. u 21:59
Uz tjednu plaću manji minus/D. Urukalović/PIXSELL

Analiza napravljena na 2900 ispitanika.

U Hrvatskoj, kao uostalom i u čitavoj kontinentalnoj Europi, uhodan je sustav isplate plaće na mjesečnoj razini, no istraživanja pokazuju da bi većina građana ipak željela da im plaća stiže tjedno ili dvotjedno.

Portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 2900 ispitanika u Hrvatskoj kojom dinamikom bi zaposlenici željeli dobivati plaću.  Nešto više od polovice ispitanika, njih 54 posto, odabrali bi isplatu mjesečne plaće u tjednim ili dvotjednim obrocima, a od toga njih 29 posto bi plaću tjedno. Smatraju da je takva isplata plaće psihološki dobra te da smanjuje mogućnost neplaćanja ili gomilanja duga poslodavac.

Snažan argument ovim ispitanicima je i lakša raspodjela primanja jer bi bilo kraće vrijeme između dvije isplate. Tu je i pitanje sigurnosti isplate jer se u slučaju neisplate plaće može prije reagirati, a ne čekati mjesec ili dva. Tjedna plaća bi bila posebno poticajna kod novog zaposlenja jer bi ona stigla za tjedan ili dva, a ne ovako kada se na prvo primanje čeka prosječno mjesec i pol.

Većina zaposlenika smatra da bi isplatom plaće npr. početkom i sredinom mjeseca uspjeli uštedjeti više novca te smanjili ovisnost o minusu na tekućem računu. Ispitanici, njih 46 posto, koji preferiraju mjesečno isplaćivanje plaće, ističu da im je tako lakše raspoređivanje troškova režija, posebice ako se radi o manjoj plaći. 

Komentirajte prvi

New Report

Close